ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
- 3/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 6-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 4 κόκκους μπαχάρι
- Μισό φλιτζ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας κύμινο, σκόνη
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
- 2 κοφτές κουτ. σουπας πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 400 ml ζεστό νερό
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ρύζι basmati, βρασμένο
- λίγα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε πρώτα τα κοτσάνια τους και κατόπιν την καθεμία σε 8 κομμάτια, πρώτα στη μέση κάθετα και σταυρωτά και μετά οριζόντια στη μέση.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τες με ξύλινη κουτάλα απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπαχάρι προσθέτουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 30΄-40΄ ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να δέσει καλά η σάλτσα. Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος ανακατεύουμε μέσα τα φύλλα βασιλικού.
Σερβίρουμε ζεστές τις μελιτζάνες μας με 2 κουτ. σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα, λίγα φύλλα μαϊντανού ή κόλιανδρου και ρύζι basmati.
Φωτογραφίες: Jonathan Gregson, Styling: Jo Harris, Food styling; Ella Tarn
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!