ΥΛΙΚΑ
-2 κιλά κατσικάκι, κομμένο σε μερίδες
-2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
-1 φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι
-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
-2 έως 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
-2 κουτ. σούπας ξίδι
-2 έως 3 φλούδες πορτοκαλιού
-1 κιλό πατάτες μικρές, στρογγυλές
-θυμάρι
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και το ελαιόλαδο, ρίχνετε το κατσικάκι σε δόσεις και το ροδίζετε από όλες τις πλευρές. Βγάζετε τα κομμάτια στην άκρη.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Ξαναρίχνετε το κρέας στην κατσαρόλα και, αφού τα ανακατέψετε για λίγο μαζί, αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το ξίδι ανακατεμένο με το πετιμέζι και αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC και ετοιμάζετε τις πατάτες: Τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με θυμάρι.
Μεταφέρετε το κρέας στη γάστρα και ενδιάμεσα τοποθετείτε τις πατάτες. Μοιράζετε και τις πορτοκαλόφλουδες και περιχύνετε με τη σάλτσα της κατσαρόλας. Σκεπάζετε το φαγητό με καπάκι και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί καλά τόσο το κρέας όσο και οι πατάτες. Απομακρύνετε τις πορτοκαλόφλουδες και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!