ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
550 γρ. νερό
50 γρ. χυμό λεμονιού
φλούδες λεμονιού, από 3 λεμόνια
1 στικ κανέλα
Για τη λεμονόπιτα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
200 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανιλίνες
4 αβγά, μεσαία
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
1 κ.σ. ηλιέλαιο, για το άλειμμα του ταψιού
Για το σερβίρισμα
παγωτό βανίλια
φύλλα δυόσμου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και τις φλούδες από τα λεμόνια, το στικ κανέλας, και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση το μείγμα και να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Για τη λεμονόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τις βανιλίνες, τα αβγά, το ξύσμα από το λεμόνι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες και τις ανοίγουμε με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Βάζουμε το 1/5 από τα φύλλα μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25×32 εκ., ρίχνουμε μέσα όλο το μείγμα, και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι, με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε το γλυκό στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, για περίπου 30 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.