ΥΛΙΚΑ
2 μικρά κολοκυθάκια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος)
900 ml ζωμό λαχανικών ή κότας, από κύβο
Μισό φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
5 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο
3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκο δυόσμο
4 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Ένα ριζότο διαφορετικό απ’ τα συνηθισμένα. Ειδικά τώρα που αρχίζει και ανοίγει ο καιρός, αφήνουμε στην άκρη την κολοκύθα και πιάνουμε τα κολοκυθάκια, που εδώ δένουν τέλεια με τη λεμονάτη γεύση του φαγητού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Βάζουμε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και τον διατηρούμε καυτό.
Βήμα 2
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2΄ τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά πια, για 2΄-3΄, να λαδωθεί παντού και να γυαλίσει. Σβήνουμε με το φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε 1 κουτάλα της σούπας ζωμό και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι, αφήνοντας κάθε φορά να εξατμιστεί το υγρό προτού προσθέσουμε την επόμενη κουτάλα ζωμού.
Βήμα 3
Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά (να κρατά ακόμα λίγο στο δόντι) και έχει χυλώσει, προσθέτουμε το σκόρδο, τον άνηθο και τον δυόσμο. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.