ΥΛΙΚΑ
2 μικρά κολοκυθάκια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος)
900 ml ζωμό λαχανικών ή κότας, από κύβο
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
5 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο
3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκο δυόσμο
4 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Βάζουμε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και τον διατηρούμε καυτό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2΄ τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά πια, για 2΄-3΄, να λαδωθεί παντού και να γυαλίσει. Σβήνουμε με το φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε 1 κουτάλα της σούπας ζωμό και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι, αφήνοντας κάθε φορά να εξατμιστεί το υγρό προτού προσθέσουμε την επόμενη κουτάλα ζωμού.
Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά (να κρατάει ακόμα λίγο στο δόντι) και έχει χυλώσει, προσθέτουμε το σκόρδο, τον άνηθο και τον δυόσμο. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!