Υλικά
6 αυγά χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
150 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κακάο σε σκόνη
λίγο βούτυρο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
200 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
1 κ.γλ. βανίλια σε υγρή μορφή
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Σε μπολ, χτυπάμε τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν κοσκινίζουμε μέσα το κακάο και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι ή, καλύτερα, με μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης). Στο μίξερ χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα κακάο μας και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο, για 15-20 λεπτά περίπου, βγάζουμε το παντεσπάνι και το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί. Βγάζουμε το παντεσπάνι από το ταψί μαζί με το αντικολλητικό χαρτί, το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα (για να το τυλίξουμε στη συνέχεια σε ρολό) και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Για τη γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα και την βανίλια σε σαντιγί και γεμίζουμε με αυτή το παντεσπάνι μας. Τυλίγουμε το ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας. Τέλος, τοποθετούμε το ρολό σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και προαιρετικά με μπισκότο σε τρίμματα. Σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!