Τα σχολεία ξεκίνησαν και το κολατσιό των παιδιών για αρκετούς γονείς είναι ένα καθημερινό πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε στα ίσια τις διάφορες τυποιημένες λιχουδιές, που με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λιπαρά, κλέβουν άνετα την παράσταση, είναι να προμηθεύουμε τα παιδιά με νόστιμα, σπιτικά σνακ, όσο πιο συχνά μπορούμε.
Οι χρόνοι όλων μας είναι αρκετά πιεσμένοι, αυτό είναι γεγονός, αλλά μέσα στην εβδομαδιαία μας ρουτίνα αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να εντάξουμε την παρασκευή κάποιων σπιτκών σκευασμάτων που θα μειώσουν τις μέρες κατά τις οποίες το παιδί θα καταφεύγει στα έτοιμα προϊόντα. Καταλήγουμε μαζί του σε εκείνα που προτιμάει, διότι ο σκοπός είναι το σπιτικό σνακ να του φτιάχνει το κέφι και όχι να του το χαλάει.
Μπισκότα από κουάκερ γεμιστά με κρέμα σοκολάτας
Υλικά: Υλικά: 300 γρ. ζάχαρη, 75 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη και λίγη επιπλέον για το άλειμμα των ταψιών, 3 αυγά, 215 γρ. κουάκερ, 1 ½ κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι, λίγη βανίλια Για την κρέμα σοκολάτας: 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 150 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια, 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C και βουτυρώνετε δύο μεγάλα ταψιά. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζετε να χτυπάτε καλά. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι με το κουάκερ. Το ρίχνετε μέσα στο μείγμα του βουτύρου, προσθέτετε τη βανίλια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Παίρνετε με το κουταλάκι του τσαγιού κομματάκια ζύμης και τα ρίχνετε στο ταψί, με τρόπο ώστε ν’ απέχει το ένα από το άλλο, γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν. Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 10΄. Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο στο ταψί, τα μεταφέρετε σε σχάρα και τ’ αφήνετε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Λιώνετε την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα σε μπεν μαρί, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και ανακατεύετε καλά. Ενώνετε δύο δύο τα μπισκότα, βάζοντας ανάμεσα σοκολατένια κρέμα. Τα σερβίρετε αμέσως.
Αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια και φέτα
Υλικά: 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 3 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη, ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 250 γρ. φέτα χοντροτριμμένη, 150 γρ. κασέρι τριμμένο, 4 αυγά, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Ρίχνετε σε μια λεκάνη τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα πασπαλίζετε με αλάτι. Τα τρίβετε πολύ καλά μεταξύ τους για να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε στο αλεύρι και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε στο μείγμα αλευριού-κολοκυθιών τη φέτα, το κασέρι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα ρίχνετε κι αυτά. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια ή με το μίξερ χειρός. Αδειάζετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κείκ (μήκους 35 εκ.) αλειμμένη με βούτυρο. Αφήνετε τα κέικ για περίπου 50′ να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Τυροψωμάκια με φέτα και γιαούρτι
Υλικά: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%, 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο, 2 αυγά, 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι, 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε το γιαούρτι, το αλάτι, τη φέτα, το λάδι και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά.
Πλάθετε τα ψωμάκια σε μπαλάκια και τα απλώνετε με απόσταση στο ταψί στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180º C για 20′.
Αφράτα σταφιδοψωμάκια με μαχλέπι
Υλικά: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (όχι μέχρι πάνω πάνω), 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμός πορτοκαλιού, 1 ½ – 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό, ½ – 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαχλέπι, 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες
Εκτέλεση: Αλευρώνετε λίγο τις σταφίδες και τις προσθέτετε στη ζύμη. Ζυμώνετε λίγο ακόμη να μοιραστούν σχετικά ομοιόμορφα και δίνετε στη ζύμη πρόχειρο σχήμα μπάλας. Τη μεταφέρετε σε καλά λαδωμένη λεκάνη ή μεγάλο μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε 1 ώρα να φουσκώσει. Στρώνετε 2 ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Φτιάχνετε με τη ζύμη ψωμάκια στρογγυλά στο μέγεθος που σας αρέσει και τα μοιράζετε στα 2 ταψιά, έτσι ώστε να έχουν αρκετό χώρο ανάμεσά του. Σκεπάζετε και ξαναφήνετε 1 ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C βάζετε τα ψωμάκια μέσα. Τα ψήνετε για 40′-45′. Έχετε το νου σας απ’ το μισάωρο και μετά μήπως πρέπει να άλλαξετε θέση στα ταψιά, ώστε να πάρουν και τα ψωμάκια στο κάτω ταψί ωραίο χρώμα.
Κριτσίνια καλαμποκιού
Υλικά: 100 γρ. καλαμποκάλευρο, 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό κρύο, 50 ml νερό παγωμένο, 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 αυγό
Εκτέλεση: Κοσκινίζετε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Τρίβετε τα υλικά με τα χέρια μέχρι να γίνει σαν άμμος. Προσθέτετε το αλάτι, την πάπρικα, το αυγό και το νερό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε 40 μπαλάκια βάρους περίπου 12 γρ. Ανοίγετε τα μπαλάκια ζύμης σε μπαστουνάκια μήκους περίπου 10 εκ. Αν θέλετε ενώνετε κάποια σε στρογγυλά κριτσίνια και κάποια τα κρατάτε σαν μπαστουνάκια. Βάζετε τα κριτσίνα σε ένα ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-12 λεπτά και αφήνετε να κρυώσουν.
icookgreek.com
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!