ΥΛΙΚΑ
-300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-2 κουτ. γλυκού κανέλα
-Μισή κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-200 γρ. ζάχαρη καστανή υγρή (muscovado)*
-4 αβγά
-125 ml ελαιόλαδο + 125ml αραβοσιτέλαιο
-ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-200 γρ. καρότα τριμμένα
-150 γρ. καρύδια ή πεκάν ανοιγμένα στη μέση
-150 γρ. σουλτανίνα
-75 γρ. βούτυρο
Για το γλάσο τυριού
-2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή υγρή (muscovado)
-2 κουτ. σούπας golden syrup
-250 γρ. τυρί κρέμα
Tips
Muscovado είναι αυτή που λέμε «υγρή ζάχαρη» και θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ σε χρώμα σκούρο καφέ. Είναι πολύ γευστική γιατί περιέχει φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου και όπου χρησιμοποιείται χαρίζει την πλούσια γεύση της, μειώνοντας την ανάγκη των υγρών.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Στρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 22 εκ. με λαδόκολλα. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα στεγνά υλικά, το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και όλη τη ζάχαρη. Ανακατεύετε τα υλικά καλά διαλύοντας τους σβόλους που θα δημιουργηθούν.
Χτυπάτε τα αβγά με το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτετε το τριμμένο καρότο και αδειάζετε αυτό το μίγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής στο μίγμα του αλευριού. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι και γυρίζετε το μίγμα στη φόρμα, ισιώνοντας την επιφάνειά του. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 25 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσετε στο κέικ για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί. Ξεφουρνίζετε το κέικ και το αφήνετε να κρυώσει στη φόρμα πριν το μεταφέρετε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε το γλάσο με κρέμα τυριού: χτυπάτε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το golden syrup μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε και το τυρί και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα λείο μίγμα. Βάζετε το γλάσο στο ψυγείο μέχρι να πήξει αρκετά αλλά να απλώνεται. Μεταφέρετε το γλάσο σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και στολίζετε την επιφάνεια του κέικ δημιουργώντας ροζέτες. Κόβετε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρετε.
ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!