ΥΛΙΚΑ
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα 4-5 κιλών κατεψυγμένη
2 λεμόνια, τον χυμό
2 πορτοκάλια, τον χυμό
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, το λευκό μέρος
400 γρ. κιλό κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. χοιρινό κιμά
τα συκωτάκια της γαλοπούλας, ψιλοκομμένα
60 γρ. λαρδί, σε κυβάκια
1 κιλό κάστανα ψημένα, καθαρισμένα
30 γρ. κουκουνάρι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
30 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους
30 γρ. σταφίδες μαύρες
30 γρ. σταφίδες ξανθές
30 γρ. φιστίκι Αιγίνης
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρίφαλα
2 δαφνόφυλλα
λίγο λεμονοθύμαρο
200 γρ. ρύζι σπυρωτό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο, τα δύο είδη κιμά, τα συκωτάκια και το λαρδί να τσιγαριστούν καλά και να μη σβολιάσει ο κιμάς. Κατόπιν, προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, φλαμπάρουμε με το κονιάκ και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το φιστίκι Αιγίνης, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα δαφνόφυλλα, το λεμονοθύμαρο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα τσιγαρίζουμε και αυτά σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και ένα φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη φάρσα μας να σιγομαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για 15΄. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Γαλοπούλα: Μαρινάρουμε τη γαλοπούλα με τον χυμό των εσπεριδοειδών, την αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω και τη γεμίζουμε με τη φάρσα (γέμιση) που έχει κρυώσει. Ράβουμε την κοιλιά της και δένουμε τα πόδια της με σπάγκο μαγειρικής για να αποκτήσει ωραία εμφάνιση μετά το ψήσιμο.
Την τοποθετούμε σε ταψί, την αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-190°C για 2,5 ώρες περίπου. Ανά διαστήματα την περιβρέχουμε με τους χυμούς της για να μη στεγνώσει. Την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο να μην καεί αν χρειαστεί. Τη σερβίρουμε με μεγάλη ποικιλία από ψητά λαχανικά εποχής. Σ.Ε.
ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!