ΥΛΙΚΑ
Για τους ρεβιθοκεφτέδες
300 γρ. ρεβίθια
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
3 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το φύτρο
90 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σος γιαουρτιού με ταχίνι
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. σούπας ταχίνι
1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό από ½ λεμόνι
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
4 αραβικές πίτες
λίγη ρόκα
1 κρεμμύδι, σε φέτες ή ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρεβιθοκεφτέδες: Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα βαθύ μπολ με μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Τα μαγειρεύουμε για 10΄-15΄, ίσα να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για 2΄-3΄ να κρυώσουν λίγο. Δεν θέλουμε να κρυώσουν τελείως γιατί όσο είναι ζεστά θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά πολύ πιο εύκολα.
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα ρεβίθια με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τη γλυκιά πάπρικα, το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι, το σχοινόπρασο, τα φύλλα του κόλιανδρου, τα φύλλα του μαϊντανού, τον άνηθο και λίγο αλατοπίπερο (προσθέτουμε και δοκιμάζουμε ανάλογα με το γούστο μας).
Κατόπιν πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε κεφτέδες όσο γίνεται ίδιους σε μέγεθος. Τους τηγανίζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.
Στη συνέχεια τους τοποθετούμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Σος γιαουρτιού με ταχίνι: Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ομογενοποιούμε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τις αραβικές πίτες (τις οποίες έχουμε ζεστάνει για λίγα λεπτά στους 200°C στο γκριλ του φούρνου), από πάνω τους ρεβιθοκεφτέδες, περιχύνουμε με τη σος γιαουρτιού και γαρνίρουμε με τη ρόκα και το κρεμμύδι).
ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr – Φωτογραφία: Ant Duncan
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!