Υλικά
1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από ελιά, κομμένο σε κύβους 3 εκ.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός+1/4 κουτ. γλυκού κύμινο+1/8 κουτ. γλυκού κανέλα, όλα σε σκόνη
1 φύλλο δάφνης
60 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
το ξύσμα από 1 λεμόνι
30 ml χυμός λεμονιού
200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα στο μπλέντερ
70 γρ. ρύζι λευκό, μακρύκοκκο
3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
40 ml ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη δάφνη, 2½ λίτρα νερό, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, την ντομάτα και αλατοπίπερο.
Βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και το ρύζι και να χυλώσει η σούπα.
Αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε το δυόσμο, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!