Υλικά
Μαρέγκα
5 ασπράδια αυγών
250 γρ. ζάχαρη
15 γρ. κακάο
Κρέμα
250 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
6 κρόκοι αυγών
100 γρ. ζάχαρη
200 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Μερίδες: 10, Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 20΄-25΄
Μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα με το σύρμα τη ζάχαρη με τα ασπράδια έως ότου γίνει μια σφιχτή και κολλώδης μαρέγκα. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το κακάο ανακατεύοντας παράλληλα απαλά με μια μαρίζ. Λαδώνουμε ελαφρώς μία λαδόκολλα και απλώνουμε επάνω το μείγμα σε διαστάσεις περίπου 25×30 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-25 λεπτά, έτσι ώστε όταν η μαρέγκα βγει να είναι μαλακή. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Kρέμα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους. Ρίχνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα λίγο από το γάλα, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πριν αρχίσει να βράζει η κρέμα, δηλαδή όταν φτάσει στους 84°C-85°C, την αποσύρουμε. Προσέχουμε να μην ξεπεράσει αυτή τη θερμοκρασία γιατί θα «κόψει». Αδειάζουμε την καυτή κρέμα πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά με ένα μπλέντερ χειρός ή με μια κουτάλα και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος ανακατεύοντας συχνά. Τέλος, βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει.
Συναρμολόγηση
Με πολλή προσοχή αναποδογυρίζουμε το φύλλο μαρέγκας επάνω σε μια άλλη λαδόκολλα. Ξεκολλάμε την πρώτη λαδόκολλα και όταν η κρέμα έχει κρυώσει, την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου μαρέγκας. Με προσοχή τυλίγουμε το φύλλο μαρέγκας σε ρολό ανασηκώνοντάς το με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Διατηρούμε στο ψυγείο και κόβουμε σε φέτες.
Tip. Το γλυκό δεν κρατάει πάνω από 2 ημέρες, γιατί η μαρέγκα πανιάζει από την υγρασία του ψυγείου.
steliosparliaros.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!