ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
-600 γρ. ζάχαρη
-400 ml νερό
-60 γρ. γλυκόζη
-1 ξύλο κανέλας
-3 ολόκληρα γαρύφαλλα
-1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Για τον μπακλαβά
-500 γρ. φύλλα κρούστας
-400 γρ. βούτυρο, λιωμένο
-1 κ.σ. γεμάτη, κανέλα τριμμένη
-1 κ.γ. κοφτό, γαρύφαλλο τριμμένο
-400 γρ. καρύδια ή (200 γρ. καρύδια και 200 γρ. αμύγδαλα)
-50 γρ. τριμμένη φρυγανιά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο μπακλαβάς είναι ένα πλούσιο, σιροπιαστό, βουτυρένιο γλυκό το οποίο αποτελείται από πολλά τραγανά φύλλα κρούστας γεμιστά με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Είναι πεντανόστιμο!
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή δωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, 1 στικ κανέλας, τα γαρύφαλλα και το πορτοκάλι που είναι κομμένο στη μέση. Με το που πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη και γίνει διαφανές το μείγμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τον μπακλαβά
Στο μούλτι και σε δόσεις ρίχνουμε τα καρύδια, την κανέλα, τη φρυγανιά και το γαρύφαλλο και χτυπώντας, τα ψιλοκόβουμε αλλά δεν θέλουμε να τα κάνουμε σκόνη. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και είναι έτοιμο το μείγμα για τη γέμιση του μπακλαβά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 35 x 25 εκ. με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Τοποθετούμε το ταψί με τη μεγάλη του πλευρά παράλληλη προς το μέρος μας.
Ξεκινάμε να απλώνουμε τα φύλλα μας, φτιάχνοντας τη βάση.
Απλώνουμε προσεχτικά το πρώτο φύλλο κρούστας, με τη μεγάλη του πλευρά, να καλύπτει τα 2/3 τηε επιφάνειας του ταψιού και αφήνουμε τις άκρες του φύλλου να προεξέχουν από τις πλευρές του ταψιού. Πιέζουμε με το χέρι μας ελαφρά ώστε να στρώσει καλά το φύλλο στις γωνίες του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, αλλά αυτή τη φορά το στρώνουμε από την άλλη πλευρά του ταψιού και να επικαλύπτει ελαφρά το πρώτο φύλλο.
Ραντίζουμε τα φύλλα, με λιωμένο βούτυρο αλλά ΧΩΡΙΣ να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο.
Έπειτα, απλώνουμε το τρίτο φύλλο κατά μήκος όλης της επιφάνειας του ταψιού, στρώνοντας πάλι το φύλλο στις γωνίες όπως και προηγουμένως.
Βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Απλώνουμε 1 χούφτα από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνουμε ένα φύλλο ακόμα, βάζοντας τη μικρή του πλευρά να εφάπτεται στην πάνω μεγάλη πλευρά του ταψιού. Βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Απλώνουμε 1 χούφτα γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνουμε ένα φύλλο ακόμα και βουτυρώνουμε και προσθέτουμε γέμιση με την ίδια διαδικασία.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία γέμιση, φύλλο, βούτυρο διαδοχικά, για τα υπόλοιπα φύλλα αφήνοντας 3 για το τέλος.
Φροντίζουμε να αδειάσει όλη η γέμιση.
Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και πατάμε καλά.
Στη συνέχεια, βάζουμε ακόμα 2 φύλλα, χωρίς γέμιση, βουτυρώνοντας το κάθε ένα όπως πριν.
Βάζουμε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά πατάμε και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο που μας έχει μείνει.
Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να κρυώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να χαράξουμε τον μπακλαβά μας.
Χαράζουμε το μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι αλλά όχι μέχρι κάτω κάτω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 2 – 2 ½ ώρες στον αέρα μέχρι να γίνει τραγανός.
Όταν ψηθεί ο μπακλαβάς όσο είναι ακόμα καυτός το σιροπιάζουμε με κρύο το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι . Αφού κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.