ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. σπορέλαιο
250 ml χλιαρό νερό
¼ κ.γ. σόδα
½ φακ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. γεμάτες κακάο
100 γρ. κουβερτούρα, χοντροκομμένη
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ σιρόπι βανίλια
1 κ.σ. κονιάκ
Για το γλάσο
700 γρ. μαργαρίνη soft
250 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. κακάο
4 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γ. σιρόπι βανίλια
Για το σιρόπι
150 γρ. maple syrup
50 γρ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
Για τη μαρμελάδα
500 γρ. βύσσινο (1 βαζάκι)
Για το σερβίρισμα
50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη ή στο πίλερ ή με μαχαίρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παντεσπάνι
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, τη σόδα και το κακάο μέχρι να σπάσει τελείως το κακάο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τη βανίλια και το κονιάκ. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε την κουβερτούρα μας, αφού την χοντροκόψουμε σε ένα μπολ, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο τους ενός μπολ στο άλλο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βουτυροκακαώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 23-25 εκ. με αποσπώμενη βάση και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Αφαιρούμε το παντεσπάνι και δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί. Αν βγει καθαρό, το παντεσπάνι είναι εντάξει.
Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για μισή ώρα.
Μετά από μισή ώρα, με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε οριζόντια σε τρία ίσα μέρη το παντεσπάνι μας και αφήνουμε στην άκρη.
Για το γλάσο
Στο μίξερ με το φτερό, ανακατεύουμε το κακάο με την άχνη και ρίχνουμε και τη μαργαρίνη χτυπώντας σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Με το που δέσουν τα υλικά, προσθέτουμε τη βανίλια και το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να πάρει μια απαλή υφή. Όσο χτυπάμε σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε και το μείγμα στα τοιχώματα να ανακατευτεί κι αυτό.
Για το σιρόπι
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το maple syrup με το κονιάκ.
Για το στήσιμο
Σε μια ωραία πιατέλα, βάζουμε λίγο από το γλάσο στο κέντρο τόσο ώστε να κολλήσει το πρώτο παντεσπάνι μας. Με ένα πινέλο, ραντίζουμε την επιφάνεια με σιρόπι, στρώνουμε 1/3 από το γλάσο και ολοκληρώνουμε με το μισό βύσσινο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία με την επόμενη στρώση παντεσπάνι – σιρόπι – γλάσο και βύσσινο.
Τέλος, τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι και αλείφουμε όλη την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο.
Διακοσμούμε την τούρτα μας με την κουβερτούρα που έχουμε ξύσει στο πίλερ ή στον τρίφτη ή απλώς με ένα μαχαίρι.