ΥΛΙΚΑ
-500 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο
-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
-1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
-1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-3 φρυγανιές, μουλιασμένες σε νερό και καλά στυμμένες
-αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κουτ. σούπας ξίδι
Για τη γέμιση
-250 γρ. φέτα, χονδροθρυμματισμένη
-4 έως 5 ξερά σύκα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Μερίδες 6-8, Προετοιμασία 20΄, Ψήσιμο 20΄- 30΄.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε τον κιμά και όλα τα άλλα υλικά και τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά και να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
Παίρνουμε το μισό από το μείγμα και το απλώνουμε πιέζοντας με τις παλάμες μας να καλύψει τον πυθμένα του ταψιού ισόπαχα.
Από πάνω σκορπίζουμε ομοιόμορφα την φέτα και τα σύκα.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα στην επιφάνεια εργασίας και απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα.
Το πλάθουμε έτσι, ώστε να έχει ακριβώς το μέγεθος του ταψιού.
Αναποδογυρίζουμε με προσοχή το λαδόχαρτο για να πέσει το μείγμα πάνω στη γέμιση. Διορθώνουμε με το χέρι αν έχει μείνει κενό, ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε για περίπου 20 – 30 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Το κόβουμε σε 6 ή 8 κομμάτια, σαν τούρτα.