ΥΛΙΚΑ
-2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
-60 ml ελαιόλαδο
-1 πακέτο κατεψυγμένες αγκινάρες (στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ θα βρούμε συσκευασίες των 600 γρ., που περιέχουν 12 – 14 καρδιές, ανάλογα με το μέγεθος)
-250 γρ. κατεψυγμένος αρακάς (πωλείται σε συσκευασίες των 450 γρ. και του 1 κιλού – φυλάμε τον υπόλοιπο για άλλη συνταγή)
-2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
-3 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
-1/2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο (προαιρετικά)
-1/2 κουτ. σούπας ξερή μαντζουράνα (ή θυμάρι ή θρούμπι), τριμμένη
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
(για 4 άτομα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι, σε δύο δόσεις, με διακοπτόμενη λειτουργία, για να μη λιώσουν (για να γίνει εύκολα αυτό, ρίχνουμε από 50 ml νερό σε κάθε δόση). Μεταφέρουμε όλα τα κρεμμύδια (με το νερό που βάλαμε στο μούλτι) σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αχνίζουμε για 3 – 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τον αρακά (κατευθείαν από την κατάψυξη, όπως αναγράφεται στη συσκευασία τους) και προσθέτουμε τις πατάτες. Σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε 2 φλιτζ. τσαγιού νερό, τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το δεντρολίβανο (αν το χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη μαντζουράνα (ή το θυμάρι ή το θρούμπι) και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Μοιράζουμε σε πιάτα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με φέτα ή άλλο λευκό τυρί ή στραγγιστό γιαούρτι πρόβειο.
Μυστικό: Το φαγητό αυτό μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε λίγα λεπτά σε χύτρα ταχύτητας. Κάθε χύτρα είναι διαφορετική, επομέως συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.