Πόση ώρα επιτρέπεται να περνούν τα παιδιά καθημερινά μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή της τηλεόρασης; Οι γονείς μπορούν να βρουν την απάντηση στο σημαντικό αυτό ερώτημα στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
Οι οδηγίες, οι οποίες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Pediatrics, παρουσιάζουν τον επιτρεπόμενο χρόνο και τρόπο χρήσης ηλεκτρονικών μέσων για παιδιά κάθε ηλικίας, από νήπια έως εφήβους.
«Οι γονείς πρέπει να δράσουν προληπτικά και να συζητήσουν με τα παιδιά τους το θέμα της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς όταν τα παιδιά αφιερώνουν πολύ χρόνο σε αυτή ίσως δεν παίζουν, δεν διαβάζουν ή δεν κοιμούνται αρκετά» αναφέρει η Δρ Τζένι Ραντέσκι, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μία εκ των συντακτών των νέων οδηγιών. «Το σημαντικότερο είναι οι γονείς να λειτουργούν ως ‘μέντορες’ για τα παιδιά τους όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, δηλαδή να μαθαίνουν στα παιδιά πώς να αξιοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές για να δημιουργήσουν, να επικοινωνήσουν και να μάθουν» επισημαίνει η ειδικός, σύμφωνα με το Live Science.
Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες:
– Η χρήση οθονών πρέπει να αποφεύγεται στα παιδιά κάτω των 18 μηνών, με μόνη εξαίρεση την επικοινωνία μέσω βίντεο κλήσης.
– Για τα παιδιά από 18 μηνών έως 2 ετών, η Ακαδημία αναφέρει ότι αν οι γονείς αποφασίσουν να παραχωρήσουν στα παιδιά τους πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα καλό είναι να επιλέξουν ποιοτικά προγράμματα (π.χ. εκπαιδευτικού περιεχομένου) και να παρακολουθούν τα προγράμματα αυτά μαζί με τα παιδιά τους ώστε να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν τι ακριβώς βλέπουν.
– Για τα παιδιά 2 έως 5 ετών συνιστάται έως 1 ώρα χρήσης οθονών την ημέρα. Και στην περίπτωση αυτή προτείνεται επίβλεψη των παιδιών κατά τη χρήση συσκευών.
– Για τα παιδιά 6 ετών και άνω, οι γονείς πρέπει να θέσουν όρια για τον επιτρεπόμενο χρόνο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών μέσα στην ημέρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι γονείς να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν περνούν χρόνο μπροστά από την οθόνη σε βάρος άλλων, σημαντικών για την υγεία τους, δραστηριοτήτων, όπως η σωματική άσκηση και ο ύπνος.
Οι νέες οδηγίες αναφέρουν επίσης ότι οι γονείς πρέπει να ορίσουν ποιες στιγμές της ημέρας και σε ποιους χώρους του σπιτιού δεν επιτρέπεται η χρήση συσκευών (π.χ. την ώρα του μεσημεριανού και στην κρεβατοκάμαρα).
Τέλος, η Ακαδημία επισημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους σχετικά με τη διαδικτυακή τους συμπεριφορά, για παράδειγμα να διδάξουν τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και να συζητήσουν ζητήματα ασφάλειας στο διαδικτυακό περιβάλλον.
onmed.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!