Στην εποχή μας το στρες είναι καθημερινό φαινόμενο – είναι πανταχού παρόν και ρίχνει τη σκιά του σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Γι΄αυτό και είναι βασικό να μάθει κανείς πώς να το διαχειρίζεται. Αυτό είναι το «εισιτήριό» του για τη σωματική και ψυχική υγεία. Ωστόσο, ο δρόμος για την αντιμετώπιση του στρες πρέπει να περάσει από το στάδιο της αναγνώρισης του κινδύνου- ποια περιστατικά της ζωής μας είναι αυτά που μας δημιουργούν το περισσότερο στρες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα σαρανταένα που ακολουθούν, τα οποία –σημειωτέον- δίνονται ιεραρχικά, ανάλογα με το βαθμού επιβάρυνσης που προκαλούν:
1. θάνατος συζύγου, συντρόφου ή γονιού, 2. διαζύγιο των γονέων, 3. εφηβεία, 4. εγκυμοσύνη, 5. συζυγική διάσταση ή χωρισμός από το σύντροφο, 6. καταδίκη σε φυλάκιση ή επιτήρηση, 7. θάνατος στενού συγγενικού προσώπου, 8. ακύρωση αρραβώνα, 9. αρραβώνας, 10. αρρώστια/ τραυματισμός, 11. γάμος, 12. εισαγωγή σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, 13. ανάληψη ευθυνών/ ανεξαρτητοποίηση, 14. χρήση αλοκόλ ή ουσιών, 15. απόλυση από την εργασία ή αποβολή από το σχολείο, 16. συμφιλίωση με το σύζυγο, 17. προβλήματα στο σχολείο, 18. αλλαγές στην υγεία ενός μέλους της οικογένειας, 19. εργασία ταυτόχρονα με σπουδές, 20. εργασία για περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα, 21. αλλαγή κατεύθυνσης σπουδών, 22. ακύρωση ραντεβού, 23. προβλήματα σεξουαλικής ταυτότητας, 24. απόκτηση νέου μέλους στην οικογένεια, 25. αλλαγές στις επαγγελματικές ευθύνες, 26. αλλαγές στην οικονομική κατάσταση, 27. θάνατος στενού φίλου, 28. αλλαγή αντικειμένου εργασίας, 29. προστριβές με τον/τη σύζυγο, 30. εξαιρετικό ατομικό επίτευγμα, 31. έναρξη ή τέλος της φοίτησης, 32. αλλαγή διαμονής, 33. χρόνιες αλλεργίες, 34. προβλήματα με τον εργοδότη, 35. αλλαγή ωραρίου στην εργασία, 36. αλλαγή σχολείου, 37.προεμμηνορροϊκή περίοδος, 38. χρέος της οικογένειας, 39. διακοπές, 40. περίοδος διακοπών Χριστουγέννων/Πάσχα, 41. μικρές παραβάσεις του νόμου.