Το σεξ εκτός από το ότι μας φέρνει… πιο κοντά, είναι απολαυστικό και «ξυπνάει τις αισθήσεις», κάνει καλό και στην υγεία μας!
Τι είναι αυτό λοιπόν που πολλές φορές οδηγεί κάποιους να… θέλουν να το κόψουν;
Δείτε παρακάτω τις πιο συχνές αιτίες, που το σεξ αντί για απόλαυση φαντάζει… σαν ταλαιπωρία, σύμφωνα με άρθρο της Leslie Goldman στο Health magazine:
Καταρχήν… δεν είστε οι μόνοι
Επειδή τα σεξουαλικά θέματα είναι ευαίσθητα, δε θα πρέπει να απογοητευτείτε αν σας συμβαίνει γιατί σίγουρα δεν είστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα που αντανακλάται στο… κρεβάτι τους!
Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν μέσα σε «γάμους χωρίς σεξ», δηλαδή κάνουν σεξ με το σύντροφό τους λιγότερες από 10 φορές το χρόνο!
Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα κάνει καλό στην υγεία μας. Ικανοποιεί κάθε είδους συναισθηματική και σωματική ανάγκη για εγγύτητα που νιώθει κανείς, και βοηθά τα ζευγάρια να παραμένουν κοντά ο ένας στον άλλον, λέει η καθηγήτρια ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συγγραφέας του βιβλίου «Satisfaction: Women, Sex, and the Quest for Intimacy», Anita H. Clayton.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα, και πώς να τους αντιμετωπίσει κανείς
1. Το κρεβάτι σας δεν είναι «σέξι»
Σίγουρα το έχετε ακούσει ξανά: το κρεβάτι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τον ύπνο και για σεξ. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα (laptops, εφημερίδες, βιβλία, προβολή ταινιών κ.ά) απαγορεύεται!
Όλα αυτά τα προϊόντα τεχνολογίας προκαλούν αϋπνίες και επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή. Επιπλέον, είναι πιο δύσκολο να «δημιουργηθεί κλίμα» όταν ο ένας σύντροφος κρύβεται κάτω από μια τεράστια εφημερίδα, ή έχει κολλήσει με κάτι που βλέπει στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο.
Τι να κάνετε: Μετατρέψτε την κρεβατοκάμαρά σας σε μια ζώνη… «μη τεχνολογίας» και… δώστε στο σεξ τη θέση που του αξίζει στη ζωή σας! Αν χρειάζεται προγραμματίστε ακόμη και την ώρα που θα κάνετε σεξ…
2. Τα φάρμακα επηρεάζουν τη διάθεσή σας για σεξ
Πολλές γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά προκειμένου να μπορούν να κάνουν σεξ ελεύθερα, χωρίς να ανησυχούν για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μετά από λίγο διάστημα αρχίζουν, ωστόσο να παρατηρούν ότι έχει ελαττωθεί η επιθυμία τους για σεξ.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τα αντισυλληπτικά περιέχουν οιστρογόνα, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται δεσμευτική σφαιρίνη ορμονών φύλων (SHBG), λέει ο Dr Michael Krychman. Η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να παγιδεύσει την τεστοστερόνη, επηρεάζοντας τη σεξουαλική επιθυμία.
Άλλα φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο είναι αυτά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τα φάρμακα για το άγχος, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα αντικαταθλιπτικά.
Τι να κάνετε: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις παρενέργειες των φαρμάκων. Επίσης, ίσως θα μπορούσατε να σκεφτείτε τη χρήση άλλων μεθόδων αντισύλληψης όπως το προφυλακτικό, ή το διάφραγμα, πάντα ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του γιατρού σας.
3. Η πολυάσχολη ζωή σας
Περνάτε τις ημέρες σας δουλεύοντας, μαγειρεύοντας, στο γυμναστήριο, φροντίζοντας την οικογένειά σας κ.τ.λ. Όλα αυτά μπορεί να είναι εξαντλητικά. Επιπλέον, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που συνοδεύεται από ένα διαρκές άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η σεξουαλική σας διάθεση και επιθυμία.
Τι να κάνετε: Δοκιμάστε το «αυθόρμητο σεξ». Αν δυσκολεύεστε να το εντάξετε στη ζωή σας, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε τι είδους διαχείριση κάνετε στην καθημερινότητα και κατά συνέπεια στη ζωή σας. Βάλτε προτεραιότητες, ή αλλάξτε τις εντελώς. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και αφήστε ό,τι σας απασχολεί στην άκρη.
Προσθέστε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο ylang-ylang στη μπανιέρα και… αφεθείτε στα σεξουαλικά συναισθήματα που θα σας προκαλέσει.
4. Δε σας αρέσει το σώμα σας
Πολλές γυναίκες αποσύρονται από την «ενεργό δράση» σε ό,τι αφορά το σεξ επειδή είναι υπέρβαρες, ή επειδή νιώθουν έτσι, ή επειδή έχει αλλάξει το σώμα τους μετά από μια εγκυμοσύνη. Επιπλέον, οι εικόνες που μας κατακλύζουν καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εντείνουν το πρόβλημα αυτό, καθώς συνεχώς μας βομβαρδίζουν με γυναίκες «τέλειων αναλογιών».
Τι να κάνετε: Ζητήστε από το σύντροφό σας να σας πει τι του αρέσει στο σώμα σας. Τα κομπλιμέντα του μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και πιο θετικά για το σώμα σας. Φυσικά, μην υποτιμάτε την ψυχολογική ενίσχυση που μπορεί να προσφέρει η απώλεια μερικών παραπανίσιων κιλών και… βάλτε στο πρόγραμμα ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα και την άσκηση.
5. Περνάτε προεμμηνοπαυσιακή φάση
Πριν από την εμμηνόπαυση οι ορμόνες «τρελαίνονται» κάτι που μπορεί να σας κάνει να βλέπετε το σεξ σαν… «μαραθώνιο». Η μη επαρκής λίπανση του κόλπου και η συνεπακόλουθη ξηρότητα προκαλούν πόνο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μην είναι και τόσο ευχάριστη.
Και φυσικά οι εξάψεις δε βοηθούν καθόλου!
Τι να κάνετε: Συζητήστε με το γιατρό σας για την κατάλληλη ορμονοθεραπεία για εσάς, που ίσως να μειώσει τα ενοχλητικά συμπτώματα.
6. Ο σύντροφός σας δε φαίνεται να έχει την ίδια όρεξη για σεξ
Ίσως ο σύντροφός σας έχει αρχίσει να απομακρύνεται συναισθηματικά. Στο βιβλίο του «He’s Just Not Up for It Anymore: Why Men Stop Having Sex, and What You Can Do About It» ο Bob Berkowitz αναφέρει ότι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα κρεβατοκάμαρας στα παντρεμένα ζευγάρια είναι ότι δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους ανοιχτά, ή το αν έχουν κάποια ερωτική φαντασίωση.
Τι να κάνετε: Μιλήστε ανοιχτά χωρίς να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον. Ίσως ο άντρας σας να νιώθει ότι έχει «αποτύχει ως άντρας» κάτι που σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λίμπιντό του, λέει ο Berkowitz.
7. Έχετε κατάθλιψη
Ειδικά οι γυναίκες τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους, όταν δεν νιώθουν πολύ καλά. Τα αντικαταθλιπτικά, από την άλλη, μπορεί να βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά ενδέχεται να επηρεάσουν και τη σεξουαλική επιθυμία, ή την ικανότητά σας να φτάσετε σε οργασμό.
Τι να κάνετε: Απευθυνθείτε στο γιατρό σας και ζητήστε του να σας χορηγήσει εναλλακτικά κάποιο άλλο φάρμακο. Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει, όπως και η άσκηση καθώς βελτιώνει τόσο τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, καθώς επίσης και τη ροή αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
8. Ο σύντροφός σας το έχει ρίξει στο… βιάγκρα
Δεν καταφεύγουν στο μπλε χαπάκι μόνο οι μεγαλύτερης ηλικίας άντρες, αλλά και οι νεότεροι. Πολλές φορές μάλιστα δεν υποφέρουν καν από στυτική δυσλειτουργία, αλλά θέλουν να «ενισχύσουν» την απόδοσή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και συναισθηματική αποσύνδεση. Ο άντρας παίρνει το χάπι και… «είναι έτοιμος», αλλά η γυναίκα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διεγερθεί σεξουαλικά.
Τι να κάνετε: Μια ειλικρινής συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι δε βλάπτει.
9. Προτιμάτε το… δονητή σας
Ενώ δεν υπάρχει τίποτε κακό στην ενσωμάτωση σεξουαλικών παιχνιδιών στη ζωή ενός ζευγαριού, όταν αυτά αρχίζουν να παίρνουν τη θέση του συντρόφου σας… υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Τι να κάνετε: Μιλήστε με έναν ειδικό για να καταλάβετε τι συμβαίνει μέσα στη σχέση σας.
10. Είστε κουρασμένοι και άρρωστοι
Πολλές γυναίκες που απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για θέματα μειωμένης λίμπιντο τελικά αντιμετωπίζουν κάποιο ενδοκρινολογικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα μη διεγνωσμένη νόσο του θυρεοειδούς, η οποία μπορεί να οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψης, χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας και προβλήματα γονιμότητας.
Τι να κάνετε: Επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο θυρεοειδή ή αναιμία, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν όταν ξεκινήσετε την κατάλληλη αγωγή.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!