Δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα, οπότε το σχέδιο δράσης που πρέπει να καταστρώσετε για να το νικήσετε περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την καταπολέμηση του ιού που το προκάλεσε.
Σε αυτή τη… μάχη έχετε στη διάθεσή σας διάφορα φυσικά «όπλα» και πρέπει να τα εκμεταλλευτείτε!
– Φτιάξτε μια κοτόσουπα: Το κλασικό γιατροσόφι της γιαγιάς έχει αποδεδειγμένη δράση ενάντια στα συμπτώματα του κρυολογήματος, αφού βοηθά να απομακρυνθεί η βλέννα που προκαλεί τη ρινική συμφόρηση, ενώ τα λαχανικά που περιέχει παρέχουν φυτοχημικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μη διστάσετε να προσθέσετε στη σούπα σας λίγο μπούκοβο, για έξτρα αποσυμφορητική δράση.
– Πιείτε ένα τσάι με μέλι και λεμόνι: Τα ζεστά ροφήματα καταπολεμούν το «μπούκωμα», ενώ το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και το λεμόνι διασπά τη βλέννα. Επίσης, η εισπνοή του ατμού από το ρόφημα ενεργοποιεί τα μικροσκοπικά τριχίδια στο εσωτερικό της μύτης να απομακρύνουν τα μικρόβια.
– Φάτε μερικά καρύδια Βραζιλίας: Ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός είναι πλούσιος σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί καλύτερα απέναντι στους παθογόνους «εισβολείς» αλλά και να τους αντιμετωπίσει ταχύτερα.
– Δοκιμάστε το τσάι από τζίντζερ: Μια καλή εναλλακτική στο κλασικό τσάι είναι το αφέψημα από τζίντζερ (πιπερόριζα), ένα πικάντικο μπαχαρικό που καταπολεμά τη ρινική συμφόρηση και προλαμβάνει τη ναυτία.
– Μην ξεχνάτε τον ψευδάργυρο: Μπορούμε εύκολα να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε ψευδάργυρο μέσω της διατροφής (στρείδια, μοσχάρι, χοιρινό, ενισχυμένα δημητριακά, κάσιους, αμύγδαλα, ρεβίθια). Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει τους μηχανισμούς ανοσίας και ανάπλασης του οργανισμού μας ώστε να πετύχουμε τη γρηγορότερη δυνατή ανάρρωση.
– Επωφεληθείτε από την εχινάκια: Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπευτική της δράση και λαμβάνεται συνήθως σε μορφή κάψουλας ή ως αφέψημα. Η εχινάκια προωθεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία εξαπολύονται για να καταστείλουν μια λοίμωξη στον οργανισμό.
– Προσθέστε μπαχαρικά: Η κανέλα και το γαρίφαλο έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα) έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείτε να προσθέσετε τα μπαχαρικά τα φαγητά σας ή σε ροφήματα.
– Κάντε λίγη γιόγκα: Το στρες παρατείνει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος και ένας πολύ καλός τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι η γιόγκα.
onmed.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!