Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη μετακίνηση οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Το πλέον χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι το αίσθημα καψίματος στο στήθος, το οποίο συνήθως εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, ιδίως εάν αυτό περιλαμβάνει πολλά λιπαρά ή μπαχαρικά.
Ωστόσο, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εκδηλώνεται και με ορισμένα άλλα, αναπάντεχα σημάδια.
1. Υπερβολική παραγωγή σάλιου
Εάν αισθάνεστε το στόμα σας να πλημμυρίζει με σάλιο μετά από ένα γεύμα ή σνακ, αυτό μάλλον σημαίνει ότι υπάρχει παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι. Ο λόγος είναι ότι οι σιελογόνοι αδένες διεγείρονται όταν εντοπίζουν κάποιο ερεθιστικό παράγοντα στον οισοφάγο και παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα σάλιου από τη συνηθισμένη προκειμένου να τον απομακρύνουν.
2. Επεισόδια πνευμονίας
Τα οξέα που απομακρύνονται από το στομάχι φτάνουν μερικές φορές στους πνεύμονες κι έτσι είναι δυνατό να προκαλέσουν πνευμονία. Εάν έχουν διαπιστωθεί δύο ή και περισσότερα επεισόδια πνευμονίας που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλη αιτία (π.χ. λοίμωξη από βακτήριο ή ιό), ίσως η νόσηση οφείλεται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
3. Κρίσεις άσθματος
Οι δυσκολίες στην αναπνοή –κυρίως εάν επιδεινώνονται τις νυχτερινές ώρες, κατά την κατάκλιση– μπορεί να οφείλονται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν το σώμα ευθυγραμμίζεται, διευκολύνεται η κίνηση των οξέων προς τον οισοφάγο, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί το αντανακλαστικό του αναπνευστικού συριγμού. Επίσης, δεν αποκλείεται τα οξέα να προκαλέσουν άμεσο ερεθισμό των αεραγωγών, με αποτέλεσμα ο ύπνος να διακόπτεται λόγω βήχα ή αίσθησης πνιγμού.
4. Δυσκολία κατάποσης
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει στένωση του λάρυγγα, επομένως εμποδίζεται η ομαλή κίνηση της τροφής. Η δυσκολία κατάποσης γίνεται αισθητή ως γδάρσιμο στον λαιμό.
Πηγή: prevention.com
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!