Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στον μέγιστο βαθμό τη γυμναστική για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά; Η λύση δεν είναι να ιδρώνετε με τις ώρες στο γυμναστήριο, αλλά να κινηθείτε στρατηγικά και έξυπνα!
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπαθ, για να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού βάρους, η σωματική άσκηση δεν χρειάζεται να είναι πολύ έντονη, αφού πιο ήπιες μορφές γυμναστικής παρέχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία και οδηγούν σε ίση απώλεια λίπους.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεται κανείς και σε ποια ένταση προκειμένου να χάσει κιλά. Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησαν από 38 υπέρβαρα άτομα που έκαναν καθιστική ζωή (24 άνδρες και 14 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με μέση ηλικία τα 52 έτη) να γυμνάζονται πέντε φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Οι μισοί συμμετέχοντες έκαναν υψηλής έντασης γυμναστική σε διάδρομο, ενώ οι άλλοι μισοί έκαναν μέτριας έντασης άσκηση. Η δοκιμή είχε συνολική διάρκεια τρεις εβδομάδες.
Πριν και μετά το διάστημα αυτό, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα των συμμετεχόντων και επίσης έκαναν βιοψία στον λιπώδη ιστό τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Physiological Reports, η απώλεια βάρους ήταν ίδια στις δύο ομάδες, ενώ παρατηρήθηκαν αντίστοιχες βελτιώσεις όσον αφορά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη μεταβολική υγεία. Οι δύο ομάδες παρουσίασαν επίσης παρόμοια πτώση ως προς τη λιπώδη μάζα, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και άλλους δείκτες. Τέλος, διαπιστώθηκαν θετικές μεταβολές στην ενεργοποίηση γονιδίων εντός των λιποκυττάρων και στις δύο ομάδες, εύρημα που μεταφράζεται σε βελτιώσεις εντός του ίδιου του λιπώδους ιστού.
Οι θετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν δεν φάνηκε να εξαρτώνται από την ένταση της άσκησης, τονίζουν οι ερευνητές. «Τρεις εβδομάδες αυξημένης σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μέσω της διατροφής επηρέασαν σημαντικά τη γενική κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων καθώς και γονίδια-κλειδιά στον λιπώδη ιστό τους» σημειώνει ο Δρ Jean-Philippe Walhin, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, συμπληρώνοντας πως «αυτό που δείχνουν τα δεδομένα μας είναι ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πόση ενέργεια (θερμίδες) δαπανάται κατά τη γυμναστική συνολικά και όχι ποια είναι η ένταση της προπόνησης».
Ο Δρ James Betts, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη μελέτη, με τη σειρά του αναφέρει ότι «τα οφέλη από την αυξημένη σωματική δραστηριότητα και τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων είναι εμφανή αλλά κατά βάση ανεξάρτητα από την ένταση της γυμναστικής».
onmed.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!