Είχαν φτιάξει αντιισταμινικά, είχαν εντοπίσει αλλεργιογόνα, είχαν δημιουργήσει ολόκληρα τεστ για να εντοπίσουν αν κάτι προκαλεί φαγούρα σε κάποιους ανθρώπους. Όμως, όσο και αν το έψαχναν, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να απαντήσουν σε ένα απλό πλην δύσκολο ερώτημα: πού οφείλεται
η φαγούρα; Τι είναι ακριβώς; Ποιος μηχανισμός την προκαλεί;
Ένα τρωκτικό όμως, φαίνεται πως έδωσε την απάντηση! Αυτό το είδος σκίουρου έχει ανοσία στη… φαγούρα.
Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής ανακάλυψαν πως ένας μικρός νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται νατριουρητικό πολυπεπτίδιο b (Νppb) είναι ο… ένοχος για το αίσθημα της φαγούρας. Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, μάλιστα, αναφέρεται ότι αν αφαιρεθεί αυτομάτως σταματά και η αίσθηση της φαγούρας.
Το μόριο Νppb είναι η ουσία εκείνη που στέλνει στον εγκέφαλο το σήμα ότι τα δερματικά κύτταρα αισθάνονται το ερέθισμα του οποίου το νευρικό αποτύπωμα είναι η φαγούρα.
Όταν οι επιστήμονες εισήγαγαν τεχνητά στα τρωκτικά το Νppb, τότε τα αυτά τα ποντίκια έξυναν διάφορα σημεία του σώματος τους, όπως αναφέρει το National Geographic.
Η αναγνώριση του μορίου θεωρείται πολύ σημαντική γιατί ανοίγει δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!