Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος δεν είναι απαραίτητος μόνο για να είναι κανείς ξεκούραστος και ευδιάθετος. Για τους άνδρες φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό «όπλο» καλής υγείας και μακροζωίας.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που εκπονήθηκε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), οι άνδρες που δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και μάλιστα σε νεαρή ηλικία.
Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR), του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν την 1η Απριλίου και ολοκληρώνονται σήμερα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, οι άνδρες κάτω των 65 ετών που δεν συμπληρώνουν τις συνιστώμενες 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους απολαμβάνουν επαρκή ύπνο. Πιο συγκεκριμένα, για όσους άνδρες κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 55%.
Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από μετα-ανάλυση δύο μεγάλων μακροχρόνιων μελετών σε συνολικό δείγμα 823.000 ανδρών (περίοδοι μελέτης: 1950-1972 και 1982-2012). Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο ξεκίνημα των δύο μελετών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους τα περιστατικά ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 10.000.
Μελετώντας συνδυαστικά τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη με τις συνήθειες του ύπνου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εντόπισαν μια συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ο ύπνος για 3-5 ώρες συσχετίστηκε με 55% αυξημένο κίνδυνο, ενώ ο ύπνος για 6 ώρες συσχετίστηκε με 29% αυξημένο κίνδυνο, σε σύγκριση με τον ύπνο διάρκειας 7 ωρών. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν λίγο όχι μόνο κινδύνευαν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη αλλά μάλιστα ήταν πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι, παραδόξως, η αρνητική επίδραση του σύντομου ύπνου παρατηρήθηκε μόνο για τους νεότερους άνδρες (κάτω των 65 ετών).
Η διατάραξη του εγγενούς βιολογικού ρολογιού (κιρκάδιος ρυθμός) θεωρείται, βάσει παλαιότερων ευρημάτων, ότι συμβάλλει στη διαδικασία της καρκινογένεσης. Η βασική συγγραφέας της σχετική μελέτης, Δρ Σούζαν Γκάπστουρ, αντιπρόεδρος τομέα επιδημιολογίας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αναφέρει όμως ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθούν οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί που καθοδηγούν τη σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και στον καρκίνο του προστάτη.