Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να ροχαλίζουν ή ακόμη χειρότερα να εκδηλώνουν αποφρακτική υπνική άπνοια.
Η άπνοια είναι η παύση στην αναπνοή, η οποία διαρκεί για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα και διακρίνεται σε δύο κύριους τύπους:
– Την κεντρική υπνική άπνοια που αναφέρεται στις παύσεις της αναπνοής όταν δεν υπάρχει καθόλου προσπάθεια για αναπνοή. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος δεν δίνει «σήμα» στους πνεύμονες να πάρουν ανάσα.
– Την αποφρακτική υπνική άπνοια η οποία αναφέρεται στις παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια και εφόσον υπάρχει προσπάθεια για αναπνοή. Οι πνεύμονες προσπαθούν να τραβήξουν αέρα μέσα στο στήθος, αλλά λόγω εμποδίου ή απόφραξης σε κάποιο σημείο της διαδρομής του αεραγωγού, δεν υπάρχει καθόλου εισροή αέρα. Αυτός ο τύπος τείνει να είναι συχνότερος από την άπνοια κεντρικής αιτιολογίας.
Νέα έρευνα επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η ελαφράς μορφής υπνική άπνοια σε νέους ενήλικες που έχουν συμπτώματα όπως ροχαλητό και υπερβολική υπνηλία την ημέρα, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και διαβήτη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.741 ενηλίκων, οι οποίοι ανέφεραν το ιατρικό ιστορικό τους και αξιολογήθηκαν σε κέντρο ύπνου. Όσοι είχαν υπέρταση ή διαβήτη στην αρχή της έρευνας, επανεξετάστηκαν μετά από 10 χρόνια.
Η ελαφριάς μορφής άπνοια ύπνου σε νέους ενήλικες συνδέθηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο υπέρτασης και τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από υπνική άπνοια.
Ο ερευνητής Yun Li από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ετήσια παρακολούθηση των δεικτών μεταβολικών συμπτωμάτων και στις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως το βάρος, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο έλεγχος του στρες.
Η άπνοια που δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και καρδιακή προσβολή.
Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι απαιτείται έγκαιρος εντοπισμός ελαφράς έως μέτριας άπνοιας ώστε να προληφθεί μελλοντική καρδιομεταβολική νόσος.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Sleep.