Η κατάθλιψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές και σοβαρές ασθένειες και διαταραχές, μεταξύ των οποίων ο εθισμός σε ουσίες, η τάση αυτοκτονίας, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Κάποιοι πάσχοντες από κατάθλιψη βιώνουν πολύ έντονα συμπτώματα και αναζητούν βοήθεια. Άλλοι όμως έχουν ηπιότερα συμπτώματα, τα οποία δεν συνδέουν με την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι πάσχοντες από τη λεγόμενη «χαμογελαστή κατάθλιψη», μπορεί να έχουν κοινωνική ζωή και να ανταποκρίνονται επαρκώς στις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις τους, παρότι μέσα τους υποφέρουν.
Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κακή διάθεση και η αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης από οποιαδήποτε κατάσταση, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν.
Δείτε κάποια από αυτά:
Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
Αν στο παρελθόν κοιμόμασταν ήρεμα και τώρα έχετε ανησυχία ή σας αρκούσαν 6 ώρες ύπνου και τώρα θέλετε να κοιμάστε όλο το σαββατοκύριακο, πρέπει να το ελέγξετε. Οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου μπορεί να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να βιώνετε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ψυχοκινητική διέγερση», η οποία προκαλεί ανησυχία και αδυναμία κάποιος να ξεκουραστεί.
Το μυαλό σας είναι μπερδεμένο
Η γνωστική λειτουργία είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να καθίσουν επί 30 λεπτά και να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να διαβάσουν ή να κάνουν οτιδήποτε απαιτεί συγκέντρωση. Άλλες λεπτές ενδείξεις κατάθλιψης, μπορεί να περιλαμβάνουν βραδύτητα σκέψης, αδράνεια και αδυναμία λήψης αποφάσεων.
Μηρυκασμός αρνητικών σκέψεων
Ο μηρυκασμός σκέψεων είναι η τάση που έχει κάποιος να επανέρχεται στα ίδια θέματα ξανά και ξανά. Συνήθως επικεντρώνεται σε αρνητικές καταστάσεις και παθαίνει ένα είδος εμμονής με συγκεκριμένα θέματα τα οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει και να βγάλει από το μυαλό του. Ο μηρυκασμός ιδεών έχει συσχετιστεί με το άγχος, την κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες, ακόμα και τη βουλιμία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Όταν το άτομο κάνει καταθλιπτικές σκέψεις, οι σκέψεις αυτές του προκαλούν καταθλιπτικά συναισθήματα και διάθεση, η οποία με την σειρά της γεννά νέες αρνητικές ή στρεσογόνες σκέψεις κοκ. Έτσι οδηγείται στο αίσθημα της απελπισίας, της απογοήτευσης και της ματαίωσης.
Μεταβολές βάρους
Οι μεταβολές στο βάρος μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι κατάθλιψης. Κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να τρώνε πολύ και κάποιοι άλλοι σταματάνε την πρόσληψη τροφής. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνοδεύονται από κούραση και έλλειψη ευχαρίστησης. Η κατάθλιψη επηρεάζει τις χημικές διεργασίες που συντελούνται στον εγκέφαλο και σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τον έλεγχο της όρεξης.
Αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων
Άνθρωποι που κατά το παρελθόν ήταν κοινωνικοί και αφοσιωμένοι στην οικογένεια, τους φίλους, την εργασία κλπ., αλλά σταδιακά αποσύρονται από πολλές δραστηριότητες, μπορεί να κινδυνεύουν από κατάθλιψη. Η έλλειψη κοινωνικότητας και η απομόνωση είναι χαρακτηριστικά της κατάθλιψης, όπως επίσης η αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων.
Σωματικός πόνος
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πολλά ανεξήγητα σωματικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στο πεπτικό και πόνους στην πλάτη. Παρότι ο πόνος είναι έντονος, συχνά η διάγνωση δεν οδηγεί στην κατάθλιψη. Ο πόνος και η κατάθλιψη μοιράζονται ίδιες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, οι οποίες «ταξιδεύουν» κατά μήκος συγκεκριμένων νευρικών οδών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κατάθλιψη αλλάζει την ευαισθησία του εγκεφάλου στον πόνο.
Η κατάθλιψη και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να συμβαδίζουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη και καρδιακή πάθηση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Η κατάθλιψη, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη ή έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε στον γιατρό σας. Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο.