Οι τένοντες μοιάζουν με ιμάντες και παρεμβάλλονται μεταξύ των μυών και των οστών.
Μεταδίδουν τη δύναμη που δημιουργείται από τους μυς στα οστά, καθιστώντας δυνατή την κίνηση μιας άρθρωσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η άσκηση με αντιστάσεις (βαράκια και άλλα όργανα) μπορεί να εμποδίσει προβλήματα στους τένοντες, όπως ρήξεις και τενοντίτιδες (ή τενοντοπάθειες) που σχετίζονται με τη γήρανση.
Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και αν ισχύει κάτι ανάλογο για τους ανθρώπους, η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής κάποιου.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διαφορετικές ομάδες αρουραίων και διαπίστωσαν ότι οι τένοντες γυμνασμένων αρουραίων έδειξαν λιγότερες ενδείξεις φθορών που σχετίζονται με την ηλικία από τους καθιστικούς ομολόγους τους.
«Η σχέση μεταξύ των διαταραχών γήρανσης και των τενόντων δεν είναι καλά τεκμηριωμένη», ανέφερε η Rita de Cassia Marqueti Durigan από το Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας η οποία συμμετείχε στη μελέτη.
«Για να περιορίσουμε την επιβλαβή διαδικασία της γήρανσης, ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει αντιστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη του εκφυλισμού ή και ακόμη και για την αποκατάσταση των λειτουργιών του τένοντα», ανέφερε η ειδικός.
Η Durigan και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν τέσσερις ομάδες αρουραίων:
– νεαρούς καθιστικούς, τριών μηνών
– νέους εκπαιδευμένους, τριών μηνών
– ηλικιωμένους καθιστικούς, ηλικίας 21 μηνών
– ηλικιωμένους εκπαιδευμένους, ηλικίας 21 μηνών
Οι καθιστικοί αρουραίοι δεν ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης με αντιστάσεις. Οι εκπαιδευμένοι αρουραίοι ανέβαιναν σε κατακόρυφη σκάλα τρεις φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες, με φόρτο που προοδευτικά αυξανόταν (στο 65%, 85%, 95% και 100% της μέγιστης ικανότητάς τους).
Μετά από μια περίοδο προπόνησης 12 εβδομάδων, τα ζώα υποβλήθηκαν σε ευθανασία για απομάκρυνση των τενόντων των πελμάτων τους.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αρκετές αναλύσεις (βιοχημικές, ιστολογικές, ανοσοϊστοχημικές και μοριακές) για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις της άσκησης στις μοριακές και κυτταρικές δομές του τένοντα του αστραγάλου σε νεαρούς και ηλικιωμένους αρουραίους και τις επιπτώσεις στην αναδιαμόρφωση του τένοντα. Το συμπέρασμα ήταν ότι η άσκηση με αντιστάσεις προλαμβάνει φθορές των τενόντων που επέρχονται με την ηλικία.
«Φαίνεται πολύ πιθανό τα ευρήματα από αυτή τη σωστά σχεδιασμένη μελέτη να είναι εφαρμόσιμα στον άνθρωπο, οπότε το κλινικό δυναμικό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε ο Thoru Pederson.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The FASEB Journal.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!