Ο νοροϊός βρίσκεται παντού και σχετίζεται με πάνω από τα 2/3 των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Είναι επίσης η πιο κοινή αιτία ιώσεων του στομάχου στα παιδιά.
Μπορείτε να κολλήσετε τον νοροϊό από ένα άτομο που έχει μολυνθεί, μια μολυσμένη επιφάνεια ή μολυσμένο φαγητό και νερό. Όταν φτάνει στο στομάχι και το έντερο, προκαλεί έντονο πόνο, εμετό και διάρροια.
Η έκθεση στον ιό καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη τη μόλυνση. Αν όμως ακολουθήσετε τα παρακάτω tips, θα προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας:
Χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό, όχι απολυμαντικά
Τα απολυμαντικά για τα χέρια με βάση το αλκοόλ μπορούν να αποτρέψουν τις βακτηριακές μολύνσεις και το κρυολόγημα και να εξουδετερώσουν κάποια στελέχη της γρίπης. Όταν πρόκειται όμως για τον νοροϊό, δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Μελέτη έδειξε ότι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας που χρησιμοποιούν απολυμαντικά χεριών είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από επιδημία γαστρεντερίτιδας σε σύγκριση με όσους έπλεναν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό.
Απολύμανση με χλώριο
Ο νοροϊός είναι ανθεκτικός ιός και δεν εξουδετερώνεται με ελαφρύ καθαρισμό. Οι λοιμωξιολόγοι συνιστούν καθαρισμό των επιφανειών με ισχυρά απολυμαντικά, όπως η χλωρίνη. Φτιάξτε ένα διάλυμα χρησιμοποιώντας μία αναλογία 1/5 χλωρίνης και νερού και καθαρίστε με αυτό επιφάνειες που είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί (δάπεδα, πλακάκια, τουαλέτα, νεροχύτες κλπ.). Αφήστε το διάλυμα να δράσει για 10 λεπτά πριν σκουπίσετε.
Μην πλένετε τα πιάτα στο χέρι
Ο νοροϊός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στις επιφάνειες και είναι δύσκολη η εξουδετέρωσή του. Όταν πλένετε τα πιάτα στο χέρι, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι τέτοια που να μην τον εξουδετερώνει. Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει μολυνθεί από τον ιό, χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων για να είστε σίγουροι ότι όλα τα σκεύη είναι απαλλαγμένα από αυτόν.
Προσοχή στο πλύσιμο των ρούχων
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στα πλυντήρια επιβιώνουν μικρόβια, πράγμα που σημαίνει ότι αντί να καθαρίζουν τα ρούχα, μεταφέρουν τα μικρόβια σε άλλα ρούχα και ενδεχομένως και στους ανθρώπους.
Όταν κάποιος στην οικογένεια έχει γαστρεντερίτιδα, πλένετε αμέσως τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια που έχουν λερωθεί στην πιο υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας λευκαντικό. Βάλτε επίσης το πλυντήριο να κάνει μία πλύση χωρίς ρούχα με λευκαντικό για να απολυμάνετε τον κάδο.
Καθαρίστε τα λιγότερο προφανή σημεία
Ο νοροϊός έχει μια περίοδο επώασης 1-2 ημερών, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό πριν ακόμη εκδηλώσει τα συμπτώματα. Δεδομένου λοιπόν ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στις σκληρές επιφάνειες για μέρες, είναι σημαντικό να καθαρίζετε (με αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης) επιφάνειες όπως πόμολα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, τηλέφωνα κλπ.
Καθαρίστε τα χαλιά
Ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει στα χαλιά για εβδομάδες. Αν λοιπόν το χαλί λερωθεί από κάποιον που είναι άρρωστος, είναι προτιμότερο να το στείλετε για καθαρισμό σε κάποιο επαγγελματία. Μελέτη διαπίστωσε ότι ο καθαρισμός με ατμό είναι πιο αποτελεσματικός από το υγρό σαμπουάν.
Αναρρώστε πλήρως
Μην επιστρέψετε στη δουλειά και μην στείλετε τα παιδιά στο σχολείο, αμέσως μετά την υποχώρηση των σοβαρών συμπτωμάτων. Μπορεί να συνεχίζετε να μεταδίδετε τον ιό στους γύρω σας. Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε τις κοινωνικές επαφές για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Καλή ενυδάτωση
Αν κολλήσετε νοροϊό, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα μέχρι να αποβληθεί από τον οργανισμό, πλην της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.
Το πιο σημαντικό είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι για να αποφευχθούν επιπλοκές που αντιμετωπίζονται με νοσηλεία στο νοσοκομείο. Πίνετε άφθονα υγρά, ενεργειακά ποτά και χυμούς για να αναπληρώσετε τα υγρά και τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που έχει ανάγκη το σώμα σας. Οι άνθρωποι που είναι καλά ενυδατωμένοι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μετά από 2-3 ημέρες.
Ο ρόλος των γονιδίων
Περίπου το 20% των ανθρώπων έχουν ανοσία στον νοροϊό λόγω απουσίας υποδοχέα στην επιφάνεια του εντέρου που δεσμεύει τον ιό. Από το υπόλοιπο 80%, το 70% μπορεί να νοσήσει όταν εκτεθεί στον ιό. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι ακόμη, άγνωστοι προς το παρόν παράγοντες, που επηρεάζουν εάν κάποιος θα αρρωστήσει, καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Πηγή: Reader’s digest
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!