Τα σπυράκια είναι ένα συχνό πρόβλημα της εφηβείας, πολλές φορές όμως μας ταλαιπωρούν και μετά την ενηλικίωση.
Αν θέλεις κι εσύ –που φυσικά θέλεις!– να βλέπεις το δέρμα σου πάντα καθαρό, λαμπερό και απαλλαγμένο από τα ενοχλητικά σπυράκια, θα πρέπει να υιοθετήσεις και να τηρείς ευλαβικά τις παρακάτω απλές συνήθειες!
1. Μην παραλείπεις τον καθαρισμό του προσώπου
Ο καθημερινός καθαρισμός είναι απαραίτητος ώστε να απομακρύνεις από το δέρμα σου τα υπολείμματα και τη λιπαρότητα που φράζουν τους πόρους του δέρματός σου κι έτσι συμβάλλουν στις κρίσεις ακμής. Φρόντισε το προϊόν που θα χρησιμοποιήσεις να είναι κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σου και να μην είναι πολύ σκληρό με την επιδερμίδα σου.
2. Καθάριζε τακτικά το κινητό σου
Πιάνεις το κινητό σου δεκάδες φορές μέσα στη μέρα και επίσης η συσκευή έρχεται σε επαφή με διάφορες επιφάνειες ή με άλλα πράγματα που υπάρχουν μέσα στην τσάντα σου. Όπως αντιλαμβάνεσαι, η οθόνη του κάθε άλλο παρά καθαρή είναι και ό,τι υπάρχει επάνω σε αυτή μεταφέρεται στο πρόσωπό σου όταν μιλάς στο τηλέφωνο. Μην ξεχνάς λοιπόν να καθαρίζεις πότε πότε το κινητό σου με λίγο οινόπνευμα και βαμβάκι.
3. Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου
Είναι μια κίνηση που οι περισσότεροι κάνουμε μηχανικά, αυτό που δεν σκεφτόμαστε όμως είναι ότι, ακόμη κι αν δεν έχει περάσει πολλή ώρα από την τελευταία φορά που πλύναμε τα χέρια μας, κουβαλούν αρκετά μικρόβια που προκαλούν τα σπυράκια.
4. Άλλαζε συχνά τη μαξιλαροθήκη σου
Το πρόσωπό σου τρίβεται επάνω στη μαξιλαροθήκη κατά τη διάρκεια του ύπνου, επομένως μεταφέρονται σε αυτή έλαια του δέρματος, ρύποι και νεκρά κύτταρα. Μέρα με τη μέρα –ή μάλλον νύχτα με τη νύχτα– αυτά τα υπολείμματα συσσωρεύονται στη μαξιλαροθήκη και μπορεί να φράξουν τους πόρους σου ενώ εσύ κοιμάσαι. Αν είσαι ιδιαίτερα επιρρεπής στην ακμή, δοκίμασε να αλλάζεις τη μαξιλαροθήκη σου ακόμη και κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες.
5. Φάε μεσογειακά
Όπως σίγουρα γνωρίζεις, και η διατροφή σου παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας σου. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και προϊόντα ολικής άλεσης, δίνει στο δέρμα σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποτρέψει τις φλεγμονές, άρα και τα σπυράκια.
6. Μην πειράζεις το πρόσωπό σου
Σίγουρα μπαίνεις σε πειρασμό να πιέσεις το σπυράκι που βλέπεις να αναδύεται δειλά δειλά στο μέτωπό σου, αν το πειράξεις όμως θα κάνεις τα πράγματα πολύ χειρότερα. Κι αυτό γιατί θα επιβραδύνεις την επούλωση του δέρματός σου ή θα προκαλέσεις μόνιμες ουλές.
7. Πρόσεχε το βάρος σου
Τα παραπανίσια κιλά μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν την όψη του δέρματός σου. Βέβαια, διατηρώντας το βάρος σου μέσα στα όρια του φυσιολογικού θα αποφύγεις όχι μόνο την ακμή αλλά και πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
8. Βάλε στη ζωή σου τα προβιοτικά
Επάνω στο δέρμα σου αλλά και στο γαστρεντερικό σου ζουν διάφορα βακτήρια, μύκητες και ιοί, χωρίς να βλάπτουν την υγεία σου, και αποτελούν το λεγόμενο μικροβίωμα του οργανισμού σου. Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία του μικροβιώματος είναι πολύ σημαντική για το δέρμα σου. Αν και δεν υπάρχει κάποια οριστική λύση που να σου εξασφαλίζει αυτή την πολυπόθητη ισορροπία, ιδιαίτερα βοηθητικά είναι τα προβιοτικά, τα οποία βρίσκονται σε ορισμένα γιαούρτια, στο κεφίρ, στο ξινολάχανο αλλά είναι διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρώματος.
9. Απόφυγε τους λευκούς υδατάνθρακες
Αν ακολουθήσεις τη συμβουλή νούμερο 5 και υιοθετήσεις το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, θα πρέπει να περιορίσεις τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά και η λευκή πατάτα. Οι λευκοί υδατάνθρακες, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη, προκαλούν περισσότερες φλεγμονές στο δέρμα σου και συχνότερες κρίσεις ακμής.
10. Προστάτευσε το δέρμα σου από τον ήλιο
Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προκαλούν κάθε είδους βλάβες στο δέρμα σου, μεταξύ των οποίων και τα σπυράκια. Επίσης, αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή για την ακμή, αυτή μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματός σου απέναντι στον ήλιο. Μην ξεχνάς λοιπόν το αντηλιακό σου κάθε εποχή του χρόνου και φυσικά κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πηγή: Reader’s Digest
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!