Μια νέα καινοτομική συσκευή, που εμφυτεύεται στο σώμα, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την πίεση του αίματος σε ασθενείς με επίμονη και μη ελεγχόμενη υπέρταση, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα, σύμφωνα με τους ερευνητές (μεταξύ των οποίων ένας έλληνας επιστήμονας) που την δοκίμασαν με επιτυχία.
Η συσκευή με την ονομασία “Coupler”, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία ROX Medical, έχει μέγεθος όσο περίπου ένα αυτοκόλλητο τετράγωνο χαρτί (πέιπερ-κλιπ) και εισάγεται ανώδυνα ανάμεσα στην αρτηρία και στη φλέβα, στο άνω μέρος του μηρού, μέσω μιας απλής διαδικασίας που διαρκεί περίπου 40 λεπτά και γίνεται με τοπικό αναισθητικό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μέλβιν Λόμπο του Πανεπιστημίου «Κουίν Μαίρη» του Λονδίνου, δοκίμασαν σε 83 υπερτασικούς ασθενείς τη συσκευή, συγκριτικά με τα φάρμακα, και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”. Στη μελέτη συμμετείχε και ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τσιούφης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου (Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική).
Όσοι ασθενείς δοκίμασαν το “Coupler”, εμφάνισαν σημαντική και μόνιμη μείωση στην αρτηριακή πίεσή τους, ενώ εκδήλωσαν και λιγότερες παρενέργειες λόγω της υπέρτασης. Μετά την εμφύτευση της συσκευής, ο ασθενής βλέπει άμεσα αποτελέσματα, πράγμα μοναδικό στη συγκεκριμένη θεραπεία.
«Πρόκειται για μια τελείως νέα και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη θεραπεία της υπέρτασης», τόνισε ο Μέλβιν Λόμπο. Όπως είπε, στο μέλλον το “Coupler” θα αποτελέσει για τους ασθενείς και τους γιατρούς μια εναλλακτική λύση, ιδίως εκεί όπου έχουν αποτύχει οι υπάρχουσες θεραπείες.
Υπάρχει πάντως και μια παρενέργεια της συσκευής, που παρατηρήθηκε στο 29% των ασθενών της κλινικής δοκιμής, καθώς προκαλεί πρήξιμο στα πόδια. Σε κάθε περίπτωση, προτού το “Coupler” βρει ευρεία εφαρμογή στην κλινική πρακτική, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του, ιδίως από άποψη ασφάλειας.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, όταν μάλιστα δύσκολα τίθεται υπό έλεγχο, είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, έμφραγμα και χρόνια νεφροπάθεια.
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!