Το σπανάκι, τα καρότα, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και οι μπανάνες είναι μερικά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο. Σύμφωνα με μια μελέτη, καλό θα ήταν να τα βάλουμε στην διατροφή μας αν θέλουμε να προστατεύσουμε την καρδιά μας.
Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με χαμηλό διαιτητικό κάλιο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αγγειακή ασβεστοποίηση, η οποία είναι σύμπτωμα της αθηροσκλήρωσης.
Η αύξηση του καλίου στο αίμα έδειξε ότι μειώνει την αγγειακή ασβεστοποίηση στα τρωκτικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.
Η ερευνητική ομάδα – με επικεφαλής τον Yabing Chen, Ph.D., καθηγητή παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ (UAB) – ανέφερε πρόσφατα τα ευρήματά τους στο JCI Insight.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας περίπου 610.000 άτομα στη χώρα κάθε χρόνο, σύμφωνα με το medicalnewstoday.
Η αθηροσκλήρωση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Συμβαίνει όταν συσσωρεύονται λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες στις αρτηρίες. Αυτές οι ουσίες σχηματίζουν αυτό που ονομάζεται “πλάκα”. Η πλάκα σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά.
Η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη σε κάλιο θα μπορούσε να καταπολεμήσει την αθηροσκλήρωση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Κάλιο και αγγειακή ασβεστοποίηση
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που θεωρείται απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα. Δεν βοηθά μόνο τη σύσπαση των μυών και τη λειτουργία των νεύρων και των κυττάρων, αλλά επίσης βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού.
Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη χόρτα, οι πατάτες, τα καρότα, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι μερικά μόνο από τα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούν καλές πηγές καλίου. Το κάλιο είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής.
Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες χώρισαν τα πειραματόζωα σε τρεις ομάδες. Όλες ακολούθησαν προγράμματα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αλλά το κάθε πρόγραμμα είχε διαφορετικά επίπεδα καλίου (χαμηλό, μέτριο και υψηλό). Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανεπαρκή σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη-Ε. Αυτή κάνει τον οργανισμό πιο ευαίσθητο στην αθηροσκλήρωση, ειδικά σε διατροφή με πολλά λιπαρά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο εμφάνισαν αύξηση της αγγειακής ασβεστοποίησης και μεγαλύτερη αρτηριακή δυσκαμψία, ενώ τα ποντίκια που έλαβαν τροφή με υψηλό κάλιο εμφάνισαν σημαντική μείωση και στους δύο παράγοντες κινδύνου για την καρδιά.
Η ανάλυση κυτταρικής καλλιέργειας αποκάλυψε ότι μέσω ενός καναλιού μεταφοράς καλίου, οι συνθήκες χαμηλού καλίου οδήγησαν σε αύξηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου στα αγγειακά κύτταρα λείων μυών. Επίσης, η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι το χαμηλό κάλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη δέσμευσης ασβεστίου, η οποία αυξάνει την αυτοφαγία. Πρόκειται για μια διαδικασία ενδοκυτταρικής αποικοδόμησης στα κύτταρα.
Αναστέλλοντας την αυτοφαγία, μειώθηκε η ασβεστοποίηση στα αγγειακά κύτταρα των λείων μυών. Αυτό έδειξε στους ερευνητές, ότι η αυτοφαγία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ασβεστοποίησης.
Εξετάζοντας τη διατομή των αρτηριών στα ποντίκια, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το χαμηλό κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση αγγείων μέσω CREB και αυτοφαγίας, ενώ η αύξηση των επιπέδων καλίου θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιπτώσεις.
Ωστόσο, χρειάζονται να γίνουν περαιτέρω έρευνες και στους ανθρώπους για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα του καλίου κατά της αγγειακής ασβεστοποίησης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!