O ύπνος έχει συνδεθεί κατά καιρούς με διάφορους μύθους και παρεξηγήσεις που απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.
Με πρώτο και κύριο το 8ωρο μέχρι την χαλάρωση και τη νύστα που φέρνει η τηλεόραση. Για να μην πλανάσθε λοιπόν πλάνην οικτράν δείτε στη συνέχεια την πάσα αλήθεια περί του Μορφέα και της αγκαλιάς του…
8 ώρες ύπνου για όλους!
«Άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο ύπνου και άλλοι λιγότερο», εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, Michael Deker. Αν ικανοποιούνται οι ανάγκες του ύπνου, κανονικά πρέπει να περάσουν 15 λεπτά πριν κοιμηθεί κάποιος. Παρόλα αυτά όσοι νιώθουν καλά με μόλις 6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ ίσως αντιμετωπίσουν μελλοντικά προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνα αυτή η συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και διαβήτη.
Αναπλήρωση χαμένου ύπνου το Σαββατοκύριακο
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ύπνος δύσκολα αναπληρώνεται το Σαββατοκύριακο και το σημαντικότερο είναι πως το άτομο πιστεύει ότι αφού αναπλήρωσε τις χαμένες ώρες τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τον ελλειπή ύπνο τις καθημερινές.
Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς… ξάπλωσε
Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό αυξάνει τον εκνευρισμό και έτσι γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να κοιμηθεί κανείς περιμένοντας απλώς τον ύπνο να του χτυπήσει την πόρτα. Η συμβουλή σε μια τέτοια περίπτωση είναι να φύγει το άτομο από την κρεβατοκάμαρα και να κάνει κάτι που θα τον χαλαρώσει.
Η τηλεόραση χαλαρώνει
Όταν κάποιος παρακολουθεί τηλεόραση δεν ηρεμεί ούτε χαλαρώνει αφού ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Επιπλέον, το μπλε φως της οθόνης ξεγελά το μυαλό και το παρασύρει να πιστεύει ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Η ανάγνωση ενός βιβλίου, όχι όμως ιδιαιτέρως συναρπαστικού, βοηθά.
Το ροχαλητό είναι ενοχλητικό αλλά αβλαβές
Είναι εκνευριστικό για τον σύντροφο αλλά πολύ επικίνδυνο για την υγεία εκείνου που ροχαλίζει αφού γίνεται πιο δύσκολη η πρόσληψη οξυγόνου από τον οργανισμό. Γι’ αυτό άλλωστε το ροχαλητό έχει συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο για καρδιακά νοσήματα.
Το αλκοόλ σε νανουρίζει
Μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Επίσης όσοι πίνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας αδυνατώντας να ξανακοιμηθούν.
Ένας καφές το απόγευμα δεν ενοχλεί
Η καφεΐνη έχει εντυπωσιακά μεγάλο χρόνο ζωής στον οργανισμό, που σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της παραμένει στο αίμα ακόμη και 12 ώρες αφού έχει καταναλωθεί. Ακόμα και ένας καφές μετά το μεσημεριανό μπορεί να επηρεάσει άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη.
Η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι ζεστή
Το δροσερό περιβάλλον και όχι η αποπνικτική ζέστη σε ένα δωμάτιο βοηθά σε έναν καλό ύπνο. Επειδή η θερμοκρασία του σώματος αλλάζει πριν τον ύπνο, οτιδήποτε μπορεί να την αυξήσει θα μας δυσκολέψει να κοιμηθούμε.
Ο μεσημεριανός ύπνος δημιουργεί πρόβλημα
Όταν γίνεται το σωστό χρόνο και για λίγη ώρα είναι αποτελεσματικός. Δεν πρέπει να συμβαίνει κοντά στη βραδινή ξεκούραση και πρέπει να διαρκεί 30′ ή λιγότερο.
Η γυμναστική τη νύχτα μάς κρατά ξύπνιους
Το βράδυ ο ασκούμενος πρέπει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα που δεν θα είναι ιδιαίτερα εξαντλητικό. Και επιπλέον θα πρέπει να δώσει στον εαυτό του χρόνο να συνέλθει πριν ξαπλώσει.