To παγωτό αδιαμφισβήτητα θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής διατροφής των παιδιών και μπορεί να καταναλωθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Μάλιστα, μπορεί να «ενισχύσει» θρεπτικά τον οργανισμό τους, όμως η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ποικίλει ανάλογα με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο κάθε παγωτό.
Στην περίπτωση λοιπόν που το γάλα αποτελεί το βασικό συστατικό του παγωτού, μπορεί να προσφέρει θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες Α,D,K. Όλα αυτά τα συστατικά βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού, σωματική και νοητική.
Από την άλλη πλευρά, τα παγωτά συχνά έχουν αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης, και για το λόγο αυτό η πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο . Μην ξεχνάτε επίσης ότι το παγωτό είναι ένα νόστιμο και απολαυστικό τρόφιμο που καλύπτει την επιθυμία των παιδιών για γλυκό, όμως δε θα πρέπει να αντικαθιστά άλλες από τη φύση τους γλυκές τροφές όπως για παράδειγμα τα φρούτα, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία στην διατροφή ενός παιδιού.
Συμπερασματικά, θα μπορούσατε να δώσετε στο παιδί σας 1-2 μπάλες παγωτό την εβδομάδα, ιδιαίτερα αν αυτό είναι σπιτική γρανίτα ή έχει παραχθεί με ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Φροντίστε επίσης να μη «φορτώνετε» τη γεύση με επιπλέον υλικά όπως το σιρόπι, η τρούφα και καραμέλα, αφού έτσι θα αυξήσετε κατά πολύ και την περιεκτικότητά του σε θερμίδες . Τέλος, μια πολύ καλή επιλογή μπορεί να θεωρηθεί το σπιτικό παγωτό με φρούτα εποχής, ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες και αγνά υλικά που μπορείτε να επιλέξετε εσείς.
Ειρήνη Μαυράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου
boro
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!