Μια χημική ουσία που βρίσκεται σε ένα κινεζικό βότανο με το όνομα “thunder god vine”, ένα φυτό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως η φλεγμονή, οδήγησε στην δραματική μείωση του σωματικού βάρους ποντικιών, σε έρευνα που έγινε από κοινού από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.
Τα ποντίκια στα οποία δόθηκε η ουσία, που ονομάζεται σελαστρόλη (celastrol), έχασαν μέχρι και το 45% του σωματικού τους βάρους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Umut Ozcan. Επίσης, αυτό το απωλεσθέν σωματικό βάρος αποτελείτο σχεδόν αποκλειστικά από λίπος και όχι από μυικό ιστό ή υγρά του οργανισμού, όπως φαίνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.
Καμία άλλη ουσία δεν έχει δείξει τέτοια δραματική μείωσης της παχυσαρκίας και ιδιότητες καύσης του λίπους μέχρι σήμερα, υποστηρίζει ο δρ Ozcan.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η σελαστρόλη δεν φαίνεται να έχει τοξικές επιδράσεις, τουλάχιστον στα ζώα. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να περάσει ο έλεγχος της “θαυματουργής” αυτής ουσίας και σε εργαστηριακά πειράματα στον άνθρωπο στο εγγύς μέλλον.
Η σελαστρόλη αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού σε μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα. Όταν η λεπτίνη ανακαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια, υπήρχε μεγάλη ελπίδα ότι θα μπορούσε να είναι σε θέση να σηματοδοτήσει τη θεραπεία της παχυσαρκίας, επειδή σε άτομα φυσιολογικού βάρους μειώνει την όρεξη. Αλλά σε παχύσαρκα άτομα, η ορμόνη αυτή δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Για κάποιο λόγο το περιττό λίπος κάνει αυτά τα άτομα να μην είναι το ίδιο ευαίσθητα στην λεπτίνη
iatropedia
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!