Μια ομάδα επιστημόνων από διάφορα πανεπιστημιακά και επιστημονικά ιδρύματα στη Ρωσία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μια γενετική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στις φρουτόμυγες θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Scientific Reports, η ομάδα χρησιμοποίησε μια γονιδιακή ανάλυση, προκειμένου να αναδείξει ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η αντίσταση στο στρες που παρουσιάζεται στο είδος φρουτόμυγας Drosophila που φέρει τη μετάλλαξη E(z) σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα έκφρασης 239 γονιδίων. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα έκφρασης κάποιων γονιδίων διπλασιάστηκαν στις φρουτόμυγες που έφεραν τη μετάλλαξη E(z).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι μεταλλαγμένες μύγες είχαν αύξηση της διάρκειας ζωής τους κατά 22-23% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ αποδείχθηκαν και πιο ανθεκτικές στην υποθερμία, στο οξειδωτικό στρες και στο στρες ενδοπλασματικού δικτύου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαταραχή σε διαδικασίες σχεδιασμένες για να βοηθούν τα κύτταρα να παραμένουν υγιή. Οι μεταλλαγμένες μύγες ήταν επίσης πιο γόνιμες.
Τα γονίδια E(z) φαίνεται να είναι συνδεδεμένα με τη γονιδιακή έκφραση που επηρεάζει τη διαδικασία του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπιδίων, των φαρμάκων και των νουκλεοτιδίων, ενώ οι εκφράσεις που σχετίζονται με τη γήρανση εμπλέκονταν σε μονοπάτια σχετικά με την ανοσολογική απόκριση, τον κυτταρικό κύκλο και τη βιογένεση ριβοσωμάτων.
«Τα ευρήματα της έρευνας ίσως αποτελέσουν ένα βήμα προς τη διερεύνηση του αν η μετάλλαξη E(z) θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο στη μακροζωία του ανθρώπου και να έχει συνέπειες στην κατανόηση του ρόλου της αποδυνάμωσης της χρωματίνης για τη γήρανση», σημειώνει ο Δρ. Alexey Moskalev, επικεφαλής του Εργαστηρίου Γηροπροστατευτικών και Ραδιοπροστατευτικών Τεχνολογιών, η έρευνα του οποίου στοχεύει στη μελέτη των μοριακών και γενετικών μηχανισμών ρύθμισης της διάρκειας ζωής, της διαδικασίας γήρανσης και της αντίστασης στο στρες και την ακτινοβολία.
Τέλος, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να αναγνωρίσει διάφορα γονίδια που δρουν ως σύμμαχοι της μακροζωίας. Οι αντιγηραντικές επιδράσεις διάφορων φαρμακολογικών παραγόντων, φυσικών ενώσεων και φυσικών εκχυλισμάτων στα μονοπάτια σηματοδότησης που σχετίζονται με τη γήρανση, τη διάρκεια ζωής και τις φυσιολογικές λειτουργίες συνεχίζουν να μελετώνται εκτενώς.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!