Ο ένας προτείνει το ένα, ο άλλος το αντίθετο… Αυτό που ισχύει όμως, είναι ό,τι λένε οι επιστήμονες της Mayo Clinic, οι οποίοι έκαναν έρευνα για το πώς ακριβώς μειώνονται η εξωτερική και η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας.
Το τοπίο των μύθων και της αλήθειας στην αντιμετώπιση των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες της Mayo Clinic και εξηγούν πώς ακριβώς θα αισθανθούμε καλύτερα στο σπίτι, στο γυμναστήριο, στις διακοπές ή στη βόλτα με τους φίλους και πώς θα μειώσουμε τελικά τη θερμοκρασία του οργανισμού μας, ώστε να βιώνουμε πιο δροσερές καταστάσεις, ακόμα και στους 40 βαθμούς Κελσίου.
Κλείστε παράθυρα και κουρτίνες
Η φιλική συμβουλή ισχύει. Είναι φυσικό μία ζεστή μέρα να έχουμε πόρτες και παράθυρα ανοιχτά. Ωστόσο, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση καύσωνα, είναι να κλείσουμε παράθυρα, παντζούρια και κουρτίνες όλη την ημέρα ή τουλάχιστον από τις 7.30 το πρωί και μέχρι να δύσει ο ήλιος. Αν πάλι κατά τις βράδυνες ώρες η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο υψηλή από την εσωτερική στο σπίτι, τότε καλό θα είναι να μην ανοίξουμε καθόλου, ακόμη και αν φυσάει αεράκι.
Ζεστό ή κρύο ρόφημα για να δροσιστούμε
Η φιλική συμβουλή ισχύει κατά περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση η ενυδάτωση του οργανισμού με κατανάλωση οποιουδήποτε υγρού που δεν περιέχει πολύ αλκοόλ ή καφεΐνη, είναι ένα από τους βασικούς κανόνες για να αισθάνεστε περισσότερη δροσιά. Τώρα, αν θα είναι ζεστό ή κρύο το ρόφημα, αυτό έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικών ερευνών.
Το 2012, σε μία μελέτη-ορόσημο που έκαναν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, στον Καναδά, ανακάλυψαν πως, όταν οι θερμικοί αισθητήρες που έχουμε στο στόμα και στο λαιμό ανιχνεύουν τη ζέστη του ροφήματος, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί το «κλιματιστικό» του οργανισμού και προκαλεί έκκριση ιδρώτα. Αρα, το ζεστό ποτό μπορεί να μειώσει την εσωτερική μας θερμοκρασία (ανάβει το εσωτερικό aircondition), να προκαλέσει ιδρώτα και να αισθανόμαστε καλύτερα.
Βέβαια, όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει όταν φοράμε κοντά μπλουζάκια και μπορεί ο ιδρώτας να διαφύγει. Διαφορετικά, όπως συμβαίνει τον χειμώνα που φοράμε μακριά ρούχα, ο ζεστός ίδρωτας δεσμεύεται από αυτά και μας ζεσταίνει.
Οσον αφορά τα κρύα ροφήματα και αυτά είναι θετικά στην ανταπόκριση και αντοχή του οργανισμού στη ζέστη, αρκεί να μην περιέχουν και αυτά πολύ αλκοόλ ή υψηλές ποσότητες ζάχαρης. Κι αυτό διότι το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται και οι ηλεκτρολύτες, άρα διαταράσσεται η ισορροπία του οργανισμού.
Βέβαια μία μπύρα δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει αυτήν την κατάσταση, αλλά μπορούν να την πυροδοτήσουν τρία ποτήρια ουίσκι. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μεταξύ των ποτηριών της μπύρας, καλό θα είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό για εσωτερική ενυδάτωση.
Οσον αφορά τον καφέ, όσο λιγότερο τον πίνουμε με τον καύσωνα, είτε κρύο είτε ζεστό, τόσο το καλύτερο, καθώς προκαλεί διούρηση, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην αφυδάτωση. Σε γενικές γραμμές, τα ζεστά ενεργοποιούν το εσωτερικό μας air-condition και είναι ιδανικά στις περιπτώσεις που θα παραμείνουμε πολλές ώρες ακόμη στη ζέστη. Τα κρύα μάς δροσίζουν στιγμιαία, αλλά αν είναι να παραμείνουμε πολλές ώρες στη ζέστη, δεν είναι η καλύτερη λύση, διότι ανεβάζουν την εσωτερική θερμοκρασία. Αρα, και σαν κανόνας, το νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας, είναι καλύτερο για τον οργανισμό από ένα παγωμένο ρόφημα.
Κάντε κρύο μπάνιο πριν από τον ύπνο
Η φιλική συμβουλή ΔΕΝ ισχύει. Μετά από μία καυτή ημέρα στο γραφείο ή στους δρόμους, δεν είναι ό,τι καλύτερο να μπείτε κάτω από το κρύο ντους για να δροσιστείτε. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί το δέρμα εξωτερικά να δροσίζεται, όμως η εσωτερική θερμοκρασία αυξάνεται, προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή τη γρήγορη αλλαγή. Ο,τι συμβαίνει δηλαδή και με την κατανάλωση, ισχύει και με την ρίψη του υγρού στοιχείου στο δέρμα. Κάτι που σημαίνει πως όταν πέσετε στο κρεβάτι, θα αισθάνεστε άβολα, καθώς θα αρχίσετε να ζεσταίνεστε απότομα, λόγω της εξώθερμης διαδικασίας.
Βάλτε το μαξιλάρι στην κατάψυξη
Η φιλική συμβουλή ΔΕΝ ισχύει. Οι περισσότεροι το έχουμε σκεφτεί ή το έχουμε ακούσει, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η μισή αλήθεια. Μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη, αλλά μόνο τη μαξιλαροθήκη και μάλιστα κλεισμένη καλά μέσα σε πλαστική σακούλα, προκειμένου να μην πάρει υγρασία. Αφήστε τη για 40 λεπτά και είναι έτοιμη για να ξαναμπεί στο μαξιλάρι ακριβώς πριν από τον ύπνο. Αν θέλετε να δροσίσετε ολόκληρο το μαξιλάρι, βάλτε το στο σημείο που χτυπάει το κλιματιστικό και αφήστε το τουλάχιστον μία ώρα. Με αυτόν τον τρόπο ούτε υγρασία κατακρατά -δροσίζεται και μέχρι μέσα.
Κοιμηθείτε γυμνός/ή
Η φιλική συμβουλή. ισχύει υπό όρους Αν φοράτε φυσικές ίνες όπως είναι το βαμβάκι, θα αισθάνεστε πολύ πιο δροσερός από ό,τι αν κοιμόσασταν δίχως ρούχα. Κι αυτό διότι το ύφασμα θα απορροφά των ιδρώτα από το δέρμα σας. Ομως οτιδήποτε συνθετικό, κατακρατά τις υψηλές θερμοκρασίες πάνω στο δέρμα. Το ίδιο ισχύει και για την ώρα του ύπνου. Αν λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ βαμβακερού και γυμνού, προτιμήστε το βαμβάκι. Διαφορετικά, πετάξτε τα ρούχα σας και ξαπλώστε.
Μην ασκήστε
Η φιλική συμβουλή υπό όρους. Η άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες επιστημονικά δεν ενδείκνυται, αφού κάνει πιο εύκολη την εκδήλωση των ασθενειών της ζέστης. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας που εκδηλώνονται «φυσιολογικά» λόγω της ζέστης. Μερικές από αυτές είναι η ζάλη, η θολή όραση, η υπερβολική εφίδρωση, οι κράμπες και η ναυτία. Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους ασκούνται το καλοκαίρι να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους, ειδικά όσο διαρκεί η ηλιοφάνεια, να πίνουν αρκετό νερό και να μην κάνουν εξαντλητική γυμναστική.