Η μακροζωία δεν είναι άπιαστο όνειρο αρκεί να ακολουθήσετε τη συμβουλή διεθνούς επιστημονικής ομάδας και να σηκωθείτε επιτέλους από τον καναπέ! Αλλά ποια άσκηση είναι καλύτερη;
Η σωματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως ρυθμού, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στη μέση και τρίτη ηλικία, αποφαίνεται μεγάλη πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ.
Επίσης η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η καθιστική ζωή, δηλαδή η σωματική ακινησία για 9,5 ώρες ημερησίως ή και περισσότερο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μέτριας έντασης σωματική άσκηση για 150 λεπτά ή 75 λεπτά έντονης, κάθε εβδομάδα κατά την ενήλικη ζωή (18-64 ετών). Αλλά αυτά τα χρονικά ορόσημα έχουν καθοριστεί βάσει αυτο-αναφορών, που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία τους.
Έτσι η επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Ulf Ekelund από την Σχολή Αθλητικών Επιστημών στο Όσλο ανέλυσε στοιχεία από έρευνες που αξιολογούσαν τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική ζωή συγκριτικά με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Στις μελέτες περιλαμβάνονταν συσκευές μέτρησης της κίνησης (βηματόμετρα), γεγονός που εξασφάλιζε την υψηλή αξιοπιστία των δεδομένων.
Ως χαμηλής έντασης άσκηση θεωρήθηκε το αργό βάδισμα ή εργασίες όπως το μαγείρεμα και το πλύσιμο των πιάτων. Μέτριας έντασης άθληση θεωρήθηκε το περπάτημα με ζωηρό ρυθμό.
Τα στοιχεία αφορούσαν σε 36.838 άτομα (κατά μέσο όρο 62 ετών) που είχαν λάβει συνολικά μέρος στις οκτώ υψηλής ποιότητας μελέτες και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο 5,8 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια των μελετών, 2.149 άτομα απεβίωσαν. Μετά τη συνεκτίμηση πιθανόν συνεισφερόντων παραγόντων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ανεξαρτήτως έντασης σχετίζονταν με ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Μάλιστα ο αριθμός των θανάτων μειωνόταν κατακόρυφα όσο αυξάνονταν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητα φτάνοντας σε ένα πλατό περίπου 300 λεπτών (5 ώρες) ανά ημέρα ελαφράς έως μέτριας έντασης άσκησης, ή περίπου 24 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης άθληση. Σε αυτά τα επίπεδα ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 50% συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν λίγο ή καθόλου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Tom Yates από το Πανεπιστήμιο του Λανκαστερ, συγγραφέα της μελέτης, «τα συμπεράσματα της μελέτης είναι καταπληκτικά. Και παλαιότερα είχε διαπιστωθεί ότι όσο περισσότερο αθλείται κανείς τόσο το καλύτερο για την υγεία του. Αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι η υγεία μπορεί να βελτιστοποιηθεί ακόμα και με 24 λεπτά ελαφρύ περπάτημα την ημέρα ή κάποια άλλη μορφή δραστηριοποίηση μέτριας έντασης».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!