Η διαιτητική νόσος οφείλεται κυρίως στην έλλειψη και λιγότερο συχνά στην υπερεπάρκεια ενός η περισσότερων θρεπτικών συστατικών.
Οι νόσοι αυτές είναι αρκετά πιο συχνές στις υπανάπτυκτες τροπικές χώρες. Στις χώρες αυτές τα βρέφη και τα παιδιά αποτελούν τα κυρίως θύματα της ανεπάρκειας των θρεπτικών αυτών συστατικών.
Πολλά νοσήματα με ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη μπορεί να εμφανίσουν διάφορα ευρήματα από το δέρμα όπως: εξάνθημα στα άκρα και τις πτυχές, εξάνθημα στο πρόσωπο, ατροφική γλωσσίτιδα καθώς και αλωπεκία (πτώση τριχών).
Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν γιατί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά συμμετέχουν στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και επιδρούν στο να μην ανά κατασκευάζεται σωστά η επιδερμίδα. Η ελλιπής κατασκευή της επιδερμίδας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών από τις χρήσιμες λειτουργίες της και καθιστά προβληματική την επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον ολόκληρου του οργανισμού.
Στις αναπτυγμένες χώρες ο αλκοολισμός είναι η κύρια αιτία διαταραχών θρέψης. Επίσης διαταραχές της θρέψης τις συναντάμε μετά από εγχειρήσεις, σε ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές, σε ασθενείς με σοβαρή δυσλειτουργία του εντέρου και σε διάφορα άλλα νοσήματα που απαντώνται λιγότερο συχνά.
Θα παρουσιάσουμε ακόλουθα τις επιδράσεις στο δέρμα από την έλλειψη βιταμινών. Η βιταμίνη Α υπάρχει στο γάλα, στο λάδι των ψαριών, στο συκώτι και στα αυγά. Η έλλειψή της προκαλεί ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, το φρυνόδερμα. Παρουσιάζονται πολλές μικρές σκληρές προεξοχές στο δέρμα των άνω και κάτω ακρών καθώς και στους ώμους.
Επίσης, εμφανίζεται στο πρόσωπο ακμή. Η βιταμίνη D παρότι παρασκευάζεται στο δέρμα μπορεί στην έλλειψη της να προκαλέσει αλωπεκία. Η βιταμίνη Κ συντίθεται στο λεπτό έντερο και επειδή είναι σημαντική για την πήξη του αίματος τυχόν έλλειψη της προκαλεί την εμφάνιση στο δέρμα μπλε η κόκκινων κηλίδων και εκχυμώσεων.
Η έλλειψη βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβινη) έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται σκάσιμο και φλεγμονή στις γωνίες των χειλιών, η γλώσσα γίνεται ατροφική και παρουσιάζεται δερματίτιδα στη περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί μικρές αιμορραγικές κηλίδες γύρω από τους θυλάκους των τριχών, αιμορραγική ουλίτιδα, επώδυνα οζίδια στο δέρμα
καθώς και μικρά σκληρά βύσματα στους θυλάκους των τριχών. Η έλλειψη της βιταμίνης Β3 (νιασινη) προκαλεί ένα χρόνιο νόσημα που ονομάζεται πελλάγρα. Η πελλάγρα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στα φωτοεκτεθειμενα μέρη του σώματος, όπως είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χεριά. Χαρακτηριστικά εμφανίζεται ερύθημα, οίδημα, κνησμός και κάψιμο και στη συνεχεία εμφανίζονται φυσαλίδες και πομφόλυγες (φουσκάλες).