Δημόσιο κίνδυνο που προκαλεί διεθνή ανησυχία συνιστά πλέον ο νέος κοροναϊός ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 1.700 ανθρώπους και έχει προσβάλει 69.000.
Και τα ακόμη χειρότερα νέα; Τα αμερικανικά κέντρα Ελέγχου και Αποφυγής Ασθενειών περιμένουν ότι ο φονικός ιός θα συνεχίσει την εξάπλωσή του μέσα στη χρονιά.
Τι κάνει όμως το συγκεκριμένο στέλεχος τόσο ασυνήθιστο και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό;
Γιατί διαφέρει αυτός ο κοροναϊός;
Υπάρχουν πολλά είδη κοροναϊών, συμπεριλαμβανομένων μερικών που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.
Το συγκεκριμένο στέλεχος, ωστόσο, αποκαλείται «νέος» κοροναϊός καθώς μέχρι στιγμής δεν είχε ανιχνευθεί σε ανθρώπους.
Είναι ασυνήθιστος για αρκετούς λόγους:
-Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτός ο τύπος κοροναϊού μεταπήδησε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο, γεγονός σπάνιο.
-Έγινε μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός ακόμη πιο σπάνιο.
-Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα έως και 14 ημέρες μετά την έκθεσή του στον ιό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς ο νέος κοροναϊός είναι πιθανό να μεταδοθεί ενώ ένα άτομο δεν εμφανίζει προς το παρόν κανένα σύμπτωμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πυρετός, βήχα, καταρροή, ξηρός λαιμός και δυσκολία στην αναπνοή, είναι μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα του νέου κοροναϊού.
«Για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι πιο σοβαρά και μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία ή δύσπνοια», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».
«Πιο σπάνια, η ασθένεια μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και τα άτομα με προϋοπάρχοντα προβλήματα υγείας (όπως διαβήτη και καρδιακές παθήσεις) εμφανίζονται περισσότερο επιρρεπή στο να ασθενήσουν βαριά από τον ιό».
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Σε γενικές γραμμές, το κοινό πρέπει να κάνει «ό,τι κάνει κάθε περίοδο κρυώματος και γρίπης», προέτρεψε ο γραμματέας Υγείας της πολιτείας της Ουάσινγκτον, Τζον Γουάισμαν, μιλώντας στο CNNi μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος Αμερικανού πολίτη.
Αυτό περιλαμβάνει το συχνό πλύσιμο των χερών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τη φορά.
Αν εσείς είστε αυτός που αισθάνεται άρρωστος, καλύψτε όλο σας το στόμα και τη μύτη κάθε φορά που βήχετε ή φτερνίζεστε. Μην χρησιμοποιείτε όμως τα χέρια σας. Χρησιμοποιείστε είτε το εσωτερικό του αγκώνα σας ή ένα χαρτομάντηλο, το οποίο θα πετάξετε αμέσως μετά στον κάδο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει επίσης να κρατάτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από κάποιον που ενδεχομένως να έχει μολυνθεί.
Υπάρχει θεραπεία για τον νέο κοροναϊό;
Όχι. Οι ασθενείς μπορεί να αναρρώσουν από τα συμπτώματα, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια γνωστή θεραπεία από τον νέο κοροναϊό.
Τι ισχύει για το εμβόλιο;
Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στη δημιουργία εμβολίου για τον νέο κοροναϊό, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται σύντομα.
Το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας προσπαθεί να αναπτύξει ένα, αλλά εκτιμά ότι θα πάρει τουλάχιστον μερικούς μήνες πριν ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές και περισσότερο από έναν χρόνο μέχρι ένα τέτοιο εμβόλιο να διατεθεί στην αγορά.
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες στο Τέξας, τη Νέα Υόρκη και την Κίνα προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο, λέει ο δρ. Πίτερ Χότεζ, επιστήμονας με ειδίκευση στα εμβόλια στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.
«Το μάθημα που πήραμε είναι ότι οι μολύνσεις από τον κοροναϊό είναι σοβαρός και μια από τις νεότερες και μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές στην υγεία».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!