Πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών για τον άνθρωπο αποτελούν, τα “ υποτιμημένα” και “ ξεχασμένα” από πολλούς καταναλωτές, ελληνικά φρούτα του δάσους. Σύμφωνα με έρευνες μπορούν να ανταγωνίζονται και να υπερτερούν σε θρεπτική αξία τις εισαγόμενες ποικιλίες που προέρχονται από τροπικές χώρες και τη Λατινική Αμερική.
Συγκρίνοντας 65 είδη φρούτων (μελέτη Fu et al., 2011)από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες “η υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα βρέθηκε στα…φτωχά τζίτζιφα (!), τα βύσινα, τα ρόδια, ο λωτός και το κεράσι. Τα παραπάνω “παραδοσιακά” ελληνικά φρούτα ανταγωνίζονται επάξια το αφρικανικό μήλο – σακχαροκάλαμο (sweet sop), το γκουάβα, την παπάϊα, τον ανανά, κ.α.
“ Το κεράσι και το βύσσινο είναι από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδοτικών γιατί περιέχουν μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, σε σύγκριση με τις βιταμίνες Α και C. Τα πλεονεκτήματα της μελατονίνης, σε σύγκριση με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι λιποδιαλυτή και υδατοδιαλυτή, άρα μπορεί να είναι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή μέσα στον οργανισμό, και δεν είναι καθόλου τοξική”, ανέφερε μεταξύ άλλων, (μιλώντας σε συνέδριο της Detrop- Artozyma με θέμα την “ Αντιοξειδωτική ικανότητα σε φρούτα και ξηρούς καρπούς”) η δρ. Παυλίνα Δρογούδη, διευθύντρια ερευνών Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων – Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων – ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Τα φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό πως περιέχουν απαραίτητα ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες αλλά τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζονται ως μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Όπως υπογραμμίζει η κ. Δρογούδη, περιέχουν φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και ταννίνες, βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), βιταμίνη Α (β -καροτένιο και άλλα καροτενοειδή), βιταμίνη E (α-τοκοφερόλη) κ.α., τα οποία μόνα τους, ή σε συνδυασμό, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ανθρώπου. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει συνολικά 3.244 ερευνητικές εργασίες με θέμα τις φαινολικές ουσίες στα φρούτα και λαχανικά που το επιβεβαιώνουν.
Τα ελληνικά “super foods”
Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στην αντιοξειδωτική ικανότητα μεταξύ ειδών φρούτων. Υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζουν οι καρποί με πολλές ανθοκυανίνες (προσδίδουν κόκκινο, μωβ και μπλέ χρώμα). Τα κράνα, το ρόδι τα δαμάσκηνα, τα κόκκινα σταφύλια, ο λωτός, κ.α., είναι super foods! Μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν και μερικά απ΄αυτά χωρίς κανένα ψεκασμό με φυτοφάρμακα.
Εξίσου πολύ μεγάλες διαφορές υπάρχουν σε ένα είδος μεταξύ γενοτύπων. Οι ελληνικής καταγωγής ποικιλίες μήλου “ φιρίκι”, της κερασιάς τα “ τραγανά”,το βερίκοκο “νίκη” και η ροδιά “ Ανδομάχη”, είχαν από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με την έρευνα “ Αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ανθοκυανών, ασκορβικού οξέως, κ.α. σε διαφορετικά είδη μικρών φρούτων (Γ. Παντελίδης, Γ. Μαγκανάρης, Μ. Βασιλακάκης, Γ. Διαμαντίδης)” η αντιοξειδωτική ικανότητα είναι μεγαλύτερη στα βατόμουρα (113 – 168) και ακολουθούν: 77 – 145 τα σμέουρα, 84 τα κράνα και 40 – 65 τα ριβήσια (άγρια φρούτα του δάσους).
Αντίστοιχα, τα κράνα είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση σε (103 mg/100 φβ) , η φράουλα (46 mg /100 φβ), το πορτοκάλι (31 mg /100 φβ) και το ακτινίδιο (29 – 80 mg /100 φβ).
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!