Μια ποσότητα 2,5 ποτηριών χυμού πορτοκαλιού ημερησίως μπορεί να αναστρέψει την παχυσαρκία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lipid Research. Το όφελος αυτό αποδίδεται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στη νοβιλετίνη, ένα μόριο που βρίσκεται στα γλυκά πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
Πιο αναλυτικά, η μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, αλλά παράλληλα λάμβαναν και νοβιλετίνη, ήταν εμφανώς πιο αδύνατα και είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη και λιπαρών του αίματος σε σύγκριση με τα ποντίκια που τρέφονταν με την ίδια διατροφή αλλά χωρίς τη νοβιλετίνη.
«Δείξαμε ότι μία μέθοδος παρέμβασης είναι και η νοβιλετίνη. Δηλαδή, στα ποντίκια που παρουσιάζουν ήδη όλα τα αρνητικά συμπτώματα της παχυσαρκίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη νοβιλετίνη για να τα αναστρέψουμε και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία υποχώρησης της αθηρωματικής πλάκας που συγκεντρώνεται στις αρτηρίες, πάθηση γνωστή ως αθηροσκλήρωση», αναφέρει ο καθηγητής Murray Huff.
Παρόλα αυτά δεν κατέστη δυνατό για τους επιστήμονες να υποδείξουν πώς ακριβώς λειτουργεί η νοβιλετίνη. Μια θεωρία τους είναι ότι το μόριο ενδεχομένως να δρα στο μοριακό μονοπάτι που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται το λίπος. Ο ρυθμιστής αυτός, που είναι γνωστός με το όνομα «AMP Κινάση», ενεργοποιεί τους μηχανισμούς του σώματος που καίνε λίπος για να δημιουργήσουν ενέργεια και επίσης εμποδίζει την παραγωγή λίπους.
Όταν, πάντως, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις της νοβιλετίνης σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να αποβάλουν την AMP Κινάση, τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια.
«Το αποτέλεσμα αυτό μας έδειξε ότι η νοβιλετίνη δεν δρα στην AMP Κινάση και παρακάμπτει αυτόν τον βασικό ρυθμιστή του τρόπου χρήσης του λίπους από το σώμα, δημιουργώντας ένα νέο ερώτημα, που δεν είναι άλλο από το πώς ακριβώς το μόριο αυτό πραγματοποιεί αυτές τις διαδικασίες», εξηγεί ο Δρ. Huff.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ενώ το μυστήριο παραμένει προς το παρόν άλυτο, τα πρόσφατα αυτά ευρήματα παραμένουν κλινικά σημαντικά επειδή δείχνουν ότι η νοβιλετίνη δεν παρεμβαίνει σε άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, όπως για παράδειγμα η μετμορφίνη, που δρουν στο σύστημα της AMP Κινάσης.
Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να μεταφέρουν αυτές τις μελέτες και σε ανθρώπους ώστε να προσδιορίσουν αν η νοβιλετίνη έχει τις ίδιες θετικές μεταβολικές επιδράσεις στις ανθρώπινες δοκιμές.
«Η παχυσαρκία και τα επακόλουθα μεταβολικά σύνδρομα συνιστούν τεράστιο βάρος για τα συστήματα υγείας και οι παρεμβάσεις που έχει αποδειχθεί ότι δρουν αποτελεσματικά είναι ελάχιστες. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών μεθόδων», καταλήγουν οι ερευνητές.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!