Έχεις διαβάσει και έχεις διαβάσει για τα οφέλη του τρεξίματος, αλλά: 1. δεν θα βαρεθείς ποτέ να τα ξαναβλέπεις, 2. η επιστήμη προχωράει και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα ή ανατρέπονται παλιότερα δεδομένα και 3. είσαι ένας πραγματικός Runster και τα παρακάτω οφέλη μιλούν στην ψυχή σου, απευθείας!
1. Βελτιώνει την καρδιαναπνευστική σου υγεία.
Το τρέξιμο είναι μια αερόβια άσκηση που χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα για ενέργεια κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Προωθεί την καλή καρδιακή υγεία και έχει αποδειχτεί σε πολλές έρευνες ότι η καρδιά του δρομέα είναι πιο υγιής, προλαμβάνοντας παράγοντες κινδύνου για καρδιακές νόσους και θάνατο στεφανιαία νόσο.
2. Βελτιώνει τη διάθεσή σου.
Εκτός του ότι όσοι τρέχουν παραδέχονται ότι το τρέξιμο γενικά ανακουφίζει τη διάθεσή τους, άσχετα με το πώς ήταν αυτή πριν τρέξουν, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ακόμα και μισή ώρα περπάτημα στο διάδρομο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση κάποιου (έρευνα για τη μείζουσα κατάθλιψη). Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κάνουν δουλειά.
3. Μπορεί να δυναμώσει τις αρθρώσεις.
Μελέτη πρόσφατη έδειξε ότι, αντίθετα με την άποψη που επικρατούσε ως τώρα, το τρέξιμο δεν αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα, αλλά στην πραγματικότητα τον μειώνει. Η έρευνα που έγινε στο Medicine & Science in Sports & Exercise έδειξε ότι αυτοί που έτρεχαν είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, σε σχέση με αυτούς που περπατούσαν.
Γιατί: Κάθε φορά που το πόδι σου προσγειώνεται στο έδαφος ενώ τρέχεις, τα οστά και οι χόνδροι δέχονται ένταση, όπως ακριβώς και οι μύες. Έτσι, μπορούν και κάνουν προσαρμογές και γίνονται ακόμα δυνατότερα. Οι χαμηλής επίδρασης δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, το περπάτημα, οι προπονήσεις στο ελλειπτικό, δεν δίνουν αυτό το όφελος στον ασκούμενο.
4. Καις θερμίδες.
Το τρέξιμο βοηθάει στην καύση θερμίδων σε ένα μέσο όρο των 11,4 θερμίδων ανά λεπτό, σε σταθερές συνθήκες, σε ένα άτομο 55 κιλών που τρέχει σε επίπεδο έδαφος, μία ήρεμη μέρα, με ρυθμό περίπου 6 λεπτά ανά χιλιόμετρο.
5. Γυμνάζεις τα πόδια σου.
Μερικοί από τους μεγαλύτερους μύες του σώματός σου βρίσκονται στα πόδια, καθώς αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη μυϊκή ομάδα. Με το τρέξιμο τους χρησιμοποιείς και τους δυναμώνεις.
6. Δυναμώνει τους μύες του πυρήνα σου (core)
Το τρέξιμο είναι σημαντικό στην ενδυνάμωση και των κοιλιακών, αλλά όχι μόνο. Δουλεύει και τους πιο εν τω βάθει μύες του πυρήνα και του κορμού που κρατάνε τη λεκάνη πιο σταθερή και διαχειρίζονται τη μεταφορά ενέργειας στα κινούμενα άκρα (και πόδια και χέρια).
7. Ιδανικό για γενική προπόνηση.
Μπορεί να αποτελέσει από μόνη του μια βασική προπόνηση στη ρουτίνα σου, καθώς δουλεύει πάρα πολλούς μύες του σώματος, ενώ έχεις και όλα τα οφέλη της αρδιαναπνευστικής άσκησης.
8. Είναι μορφή διαλογισμού.
Το τρέξιμο βοηθάει τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν στους εαυτούς τους και να βρουν λύσεις σε προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζουν. ‘Καθαρίζει’ το μυαλό, σε ‘τραβάει’ μακριά από στρεσογόνες και καταθλιπτικές καταστάσεις και σου προσφέρει ηρεμία και ανακούφιση.
9. Σε βοηθάει να αδυνατίσεις.
Το τρέξιμο αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού σου και βοηθάει στην καύση περισσότερων θερμίδων, κάτι το οποίο επιταχύνει την απώλεια βάρους. Αντιθέτως, οι δίαιτες προκαλούν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό που προκαλείται από τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.
10. Βοηθάει στη βελτίωση μυϊκού και οστίτη ιστού.
Το τρέξιμο βοηθάει στη διατήρηση δυνατών οστών και μυών ειδικά και όταν έχεις επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης. Βοηθάει επίσης στην αύξηση της οστικής πυκνότητας σε νεαρότερα άτομα και προλαμβάνει την οστεοπόρωση με επόμενο, πιο προχωρημένο στάδιο ηλικίας.
11. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.
Σε αυτούς που υποφέρουν από διάφορες ιατρικές καταστάσεις, αλλά και στους υγιείς. Ακόμα και στους καρκινοπαθείς, αυτούς που υποφέρουν από σκλήρυνς, ακόμα και από το HIV/AIDS.
12. Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.
Η τακτική σωματική άσκηση στη μορφή τρεξίματος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σωστού σωματικού βάρους και στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες νόσους.
13. Διατηρεί το δέρμα υγιές.
Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση παρέχει το σώμα με αντιοξειδωτική προστασία και επίσης προάγει την αιματική ροή, κάτι που προστατεύει το δέρμα και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσής του. Ωστόσο, η πολύ έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει οξείδωση.
14. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.
Από τη στιγμή που αυξάνεται ο ρυθμός που χτυπάει η καρδιά, περισσότερο αίμα, άρα και οξυγόνο, πάει προς τον εγκέφαλο, βοηθώντας τη λειτουργία του και τη συνολική νευματική απόδοση. Το τρέξιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει την παραγωγή ορμονών που προάγουν την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ μπορεί ακόμα να αυξήσει και το μέγεθος του ιππόκαμπου. Με λίγα λόγια, η αυξημένη αιματική ροή βοηθάει και τη δομική, αλλά και τη λειτουργική ικανότητα του εγκεφάλου, ενισχύοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερους ανθρώπους.
15. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και βοηθάει στη χαλάρωση.
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να ξεκουραστεί καλύτερα και να έχει πιο ποιοτικό ύπνο. Η δαπάνη ενέργειας που γίνεται όταν τρέχεις προκαλεί επανορθωτικές διαδικασίες ενώ κοιμάσαι. Επιπλέον, θεωρείται ότι η αύξηση θερμοκρασίας που βιώνεται ενώ τρέχεις, σε βοηθάει να κοιμηθείς, γιατί συμβάλλει στο να πέσει (η θερμοκρασία) την ώρα που κοιμάσαι. Το τρέξιμο βοηθάει και να κάνεις καλύτερο ύπνο, αλλά και να νιώθεις περισσότερη ενέργεια όταν είσαι ξύπνιος.
16. Μειώνει τον πόνο.
Η αδράνεια και η καθιστική ζωή για καιρό θεωρούνταν λανθασμένα ως θεραπείες στον χρόνιο πόνο. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η άσκηση βοηθάει στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου.
17. Το τρέξιμο ενισχύει τις μαθησιακές ικανότητες.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε, το συστηματικό τρέξιμο βοηθάει στη βελτίωση της ικανότητας κάποιου να μαθαίνει και να διατηρεί καλύτερα μία νέα πληροφορία στο μυαλό του, ειδικά στην ομάδα εκείνων που έκαναν προπόνηση τρεξίματος υψηλής έντασης.
18. Δεν αφήνει το μυαλό να ‘γεράσει’ γρήγορα.
Ερευνητές βρήκαν ότι η αερόβια άσκηση βοηθάει στην αναστολή των επιδράσεων της γήρανσης στον εγκέφαλο, καθώς βρέθηκαν χαμηλότεροι βαθμοί συρρίκνωσης του εγκεφάλου και πτώση των γνωστικών ικανοτήτων σε ανθρώπους που ήταν σωματικά δραστήριοι.
19. Βοηθάει στη μείωση της λιγούρας για ανθυγιεινά φαγητά και ουσίες.
Σε ένα άλλο επιστημονικό εύρημα, το τρέξιμο βοήθησε στη μείωση της λιγούρας ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων φαρμάκων, αλκοόλ και άλλων ουσιών που βρίσκονται στο φαγητό. Οι ‘λιγούρες΄ για πολύ λιπαρά φαγητά και junk food μειώθηκαν αισθητά. Άλλη έρευνα από επιστημονικό περιοδικό ψυχιατρικής έδειξε ότι τρέξιμο μειώνει την όρεξη για μαριχουάνα, κοκαΐνη, αλκοόλ και νικοτίνη.
20. Αυξάνει τη δημιουργικότητά σου.
Έρευνα που έγινε από το Βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής έδειξε ότι υπήρχαν αυξημένοι βαθμοί δημιουργικής σκέψης σε όσους συμμετείχαν σε δρομικές δραστηριότητες. Η μελέτη έκανε σαφές ότι η αυξημένη ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που είχαν να κάνουν με τη δημιουργική ικανότητα είχαν άμεση σύνδεση με τη δρομική διαδικασία.
21. Μειώνει το stress.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι 20 με 30 λεπτά καθημερινού περπατήματος ή τρεξίματος βοηθούν στην μείωση του άγχους και στην αναστολή των σκέψεων από κάτι ενοχλητικό ή αγχωτικό.
22. Αυξάνει τη σεξουαλικότητά σου.
Έχει βρεθεί ότι το καθημερινό περπάτημα και τρέξιμο βελτιώνει τη συντονιστική ικανότητα, τη δύναμη και τη σωματική επίγνωση, παράγοντες που συμβάλλουν στον σεξουαλικό ερεθισμό και στο κίνητρο για σεξ και στους άντρες και στις γυναίκες.
23. Ανακουφίζει τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
Έρευνα που έγινε σε γυναίκες ηλικιών 55-72 έδειξε ότι με το τρέξιμο ανακουφίστηκαν και μετριάστηκαν τα περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
24. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
Το τρέξιμο παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης επιθετικού καρκίνου στους ανθρώπους.
25. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σου.
Σύμφωνα με πολλές διαφορετικές μελέτες, το τρέξιμο όχι μόνο σου δίνει περισσότερα χρόνια, αλλά δίνει και ‘ζωή στα χρόνια σου’ , με την έννοια ότι έχεις καλύτερη κίνηση για περισσότερα χρόνια, αισθάνεσαι καλύτερα και διαχειρίζεσαι καλύτερα πιθανές νόσους.
26. Αυξάνει τη λειτουργία των πνευμόνων σου.
Η δουλειά που αναλαμβάνουν οι πνεύμονες είναι πολύ σημαντική, καθώς ερεθίζουν νεύρα που νευρώνουν αναπνευστικούς μύες, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό της αναπνοής. Με όλη τη διαδικασία που συμβαίνει, βελτιώνεται η συνολική αναπνευστική ικανότητα των πνευμόνων και έπειτα ολόκληρου του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση και έλεγχος των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.
27. Βελτιώνει την ισορροπία.
Το τρέξιμο βοηθάει στην ισορροπία, αλλά και την αντοχή σε θέσεις ισορροπίας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πτώσεων, άρα και καταγμάτων σε οστά και αρθρώσεις, που προκαλούνται από πτώσεις.
28. Βοηθάει στο να χάσεις την ‘κοιλίτσα’.
Αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι το τρέξιμο βοηθάει στην απώλεια κοιλιακού λίπους, το οποίο είναι ενοχοποιητικό για ανάπτυξη καρδιαναπνευστικών νοσημάτων, μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη.
29. Καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρεχαν υπέφεραν κατά 43% λιγότερο από κρυώματα σε σχέση με αυτούς που δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο. Επίσης, όποτε οι αθλητές ‘κρύωναν’, τα συμπτώματά τους ήταν λιγότερο έντονα σε σχέση με των άλλων. Η μελέτη απέδειξε επίσης ότι 30 λεπτά περπατήματος ή τρεξίματος ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και το προετοιμάζουν καλύτερα για μια επερχόμενη αρρώστια.
30. Μειώνει την κατάθλιψη.
Το τρέξιμο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και για την πρόληψή της.
31. Διατηρεί τα μάτια υγιή.
Ελάχιστοι γνωρίζουν τα οφέλη του τρεξίματος στη διατήρηση της υγείας των..ματιών! Κι όμως, όσοι τρέχουν έχουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης καταρράκτη που οδηγεί σε απώλεια της όρασης.
32. Βοηθάει στη βελτίωση της ακοής.
Έρευνες έχουν δείξει ότι: α) το τρέξιμο βελτιώνει την αιματική ροή στα αυτιά, κάτι που σημαίνει βελτιωμένη ακοή και β) οι άνθρωποι με καλύτερη καρδιαναπνευστική αντοχή έχουν περίπου 6% καλύτερη ακουστική ικανότητα.
33. Αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου.
Το τρέξιμο έχει άμεση σχέση με την αυτοπεποίθηση έδειξε μια μελέτη που διεξήχθη σε μια ομάδα έφηβων κοριτσιών. Από τα κορίτσια που έκαναν το τεστ PACER (‘Progressive Aerobic Cardiovascular Endurance Run), εκείνα που έτρεξαν περισσότερους γύρους και πιο γρήγορα είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Τα υπέρβαρα παιδιά που συμμετείχαν σε διάφορες αερόβιες δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο, ανέπτυξαν αυξημένη αυτοπεποίθηση.