Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει και το μοναδικό «όπλο» που μπορεί να τον εξαφανίσει είναι το εμβόλιο όπως αναφέρει στο Sputnik ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Τι συμβαίνει όμως στον ίδιο τον κορονοϊό που μεταλλάσσεται; Μπορεί αυτές οι μεταλλάξεις να οδηγήσουν στην εξασθένισή του ή ακόμη και στον «θάνατό» του;
«Οι μεταλλάξεις δεν τον κάνουν να πεθαίνει. Ο ιός δεν πεθαίνει έτσι απλά, δεν είναι αυτοκτονικός. Αυτό που γίνεται είναι ότι όταν γίνονται κάποιες μεταλλάξεις, αυτές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που έχουν -αν δηλαδή αλλάζουν τη λειτουργία του ιού-, μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη μετάδοση του ιού, σε πιο έντονα γενετικά χαρακτηριστικά κ.ά. Και να πούμε ότι δεν μεταλλάσσεται ο ίδιος ο ιός αλλά τα αποτελέσματα της αντιγραφής. Δηλαδή μπαίνει ένα ιικό σωματίδιο στο κύτταρο, αντιγράφεται, πολλαπλασιάζεται και βγαίνουν μετά πολλά σωματίδια. Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν μεταλλάξεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πεθαίνει ο ιός από τη μετάλλαξη» είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
Η εξαφάνιση ενός ιού, όπως αναφέρει ο καθηγητής, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα δυνατό εμβόλιο. Από εκεί και πέρα, όμως αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ο ιός να χάσει τη δυναμική του και να προκαλεί μηδενικές κλινικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.
«Ο κύκλος που έχει σημασία είναι ότι, όταν ο ιός σαν πληθυσμός σωματιδίων όχι ως ένα συγκεκριμένο σωματίδιο, μεταδίδεται πολύ και έχει μικρές κλινικές συνέπειες στους φορείς του, δηλαδή στον άνθρωπο, τότε έχει μεγαλύτερη εξάπλωση. Διότι αν κάποιος είναι ασυμπτωματικός, τότε αυτός μεταδίδει πιο εύκολα με έναν που είναι άρρωστος στο κρεβάτι. Επομένως η λογική είναι ότι μπορεί να επιλέγονται τα στελέχη του ιού, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα εν μέρει και ως αποτέλεσμα της μικρότερης κλινικής συνέπειας. Για αυτό λέμε ότι δεν εξαφανίζεται ο ιός παρά μόνο εάν έχουμε τόσο δυνατά εμβόλια» είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
Και πρόσθεσε: «Αυτό που γίνεται συχνά είναι ότι ο ιός μεταλλάσσεται με τέτοιο τρόπο που μπορεί να εξαπλώνεται πολύ αλλά με μηδενικές κλινικές συνέπειες».
Ο κ. Δερμιτζάκης καταλήγοντας τονίζει ότι «αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι οι ιοί χάνουν τη δύναμή τους να προκαλέσουν προβλήματα σε εμάς» ωστόσο διευκρινίζει ότι «όταν μιλάμε για δύναμη του ιού, δεν μιλάμε για δύναμη τους ενός σωματιδίου του ιού αλλά για τον πληθυσμό των ιικών σωματιδίων».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!