Σύμφωνα με νέα έρευνα η μεσογειακή διατροφής μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον.
Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Μπρίτις Κολόμπια στο Βανκούβερ του Καναδά, μελέτησαν γυναίκες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή – η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά ως η καλύτερη στον κόσμο – καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου έως και 17,4 χρόνια και ως 8,4 χρόνια για τους άνδρες.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επί του παρόντος δεν έχει θεραπεία. Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στον εγκέφαλο σταματούν να λειτουργούν και ο εγκέφαλος δεν μπορεί στη συνέχεια να παράγει αρκετή ορμόνη ντοπαμίνης για τον έλεγχο του σώματος, οδηγώντας σε τρόμο, εξασθενημένους μύες και δυσκαμψία. Σύμφωνα με το Parkinson UK είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική ασθένεια στον κόσμο.
Οι ερευνητές μελέτησαν δύο διατροφές: την μεσογειακή και την δίαιτα MIND, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες, εστιάζοντας στα λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, ελαιόλαδο και περιορισμένη κατανάλωση κρασιού. Παράλληλα και οι δύο δίαιτες ενθαρρύνουν την ελάχιστη κατανάλωση μεταποιημένων και τηγανισμένων τροφίμων, το κόκκινο κρέας, κατεργασμένα σιτηρά, πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.
Υπάρχουν όμως μικρές διαφορές μεταξύ των δύο – η δίαιτα MIND (η οποία βασίζεται στη δίαιτα της Μεσογείου και της DASH) δίνει έμφαση σε πράσινα λαχανικά, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και πουλερικά, ενώ αποφεύγει τα φρούτα, το γάλα και τις πατάτες.
Παράλληλα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αποκόμισαν τα περισσότερα οφέλη από τη δίαιτα MIND, ενώ η μεσογειακή διατροφή είχε μεγαλύτερη θετική επίδραση στους άνδρες.
Η μελέτη αξιολόγησε συνολικά 286 συμμετέχοντες, 167 εκ των οποίων είχαν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον τα προηγούμενα 12 χρόνια και 119 συγκροτούσαν την ομάδα ελέγχου.
Το 68% των συμμετεχόντων με Πάρκινσον ήταν άνδρες, σε σύγκριση με το 39% στην ομάδα ελέγχου, ωστόσο, σύμφωνα με το Parkinsons.org, οι άνδρες είναι μιάμιση φορά πιο πιθανό να προσβληθούν από την νόσο απ′ ότι οι γυναίκες.
Μαζί με την διατροφή MIND ή την Μεσογειακή αξιολογήθηκαν για κάθε συμμετέχοντα, επιπλέον δείκτες υγείας, όπως η άσκηση, το κάπνισμα και ο διαβήτης.
Οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της τήρησης της διατροφής MIND και της καθυστερημένης χρονολογικά εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Εκείνες που ακολούθησαν τη διατροφή MIND, εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα 17,4 χρόνια αργότερα από εκείνες οι οποίες δεν την ακολουθούσαν συστηματικά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συσχέτιση δεν σημαίνει αιτιώδη συνάφεια και οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη, αλλά είναι ενθουσιασμένοι από τα ευρήματα.
«Η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν σημαντική καθυστέρηση στην εμφάνιση των συμπτωμάτων εάν το φαγητό τους ταιριάζει απόλυτα με τη μεσογειακή διατροφή. Η διαφορά που παρουσιάστηκε στη μελέτη ήταν έως 17 χρόνια αργότερα σε γυναίκες και οκτώ χρόνια αργότερα στους άνδρες». είπε η Δρ Σίλκι Απελ-Κρέσουελ του Ερευνητικού Κέντρου Pacific Parkinson, του Τζαβάντ Μοουαφάγκιαν για την Υγεία του Εγκεφάλου (Djavad Mowafaghian Center for Brain Health) και του τμήματος Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του UBC (University of British Columbia).
Πρόσθεσε μάλιστα ότι, «Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον στο σύνολο της, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει την εμφάνιση της».
Να σημειωθεί ότι η διατροφή MIND έχει συνδεθεί με την πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της άνοιας στο παρελθόν, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη έρευνα σχετικά με την επίδραση της σε εκείνους με νόσο του Πάρκινσον.
Τώρα η νέα αυτή έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενη που διαπίστωνε ότι η διατροφή MIND θα μπορούσε να μειώσει την επίπτωση αλλά και να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.