Ηαρωματοποιία δεν είναι απλά μία βιομηχανία. Είναι μία τέχνη με τις ρίζες της βαθιά μέσα στους αιώνες. Η όσφρηση άλλωστε είναι η πιο δυνατή αίσθηση που έχουμε. Είναι ικανή να «ξυπνήσει» αναμνήσεις, να δημιουργήσει συναισθήματα, ακόμα και δεσμούς ανάμεσα σε ανθρώπους. Η αρωματοποιία του σήμερα ωστόσο διαφέρει με εκείνη του χθες. Ένα από τα πρώτα, πολύ ακριβά αρώματα ήταν το Joy του Jean Patou και κόστιζε 190$ το 1930 γιατί για να φτιαχτεί χρειάζονταν 10.600 άνθη γιασεμιού και 400 ρόδα Βουλγαρίας.
Αυτά τα φυσικά συστατικά ήταν που έκαναν τον χυμό του τόσο πολύτιμο και που κάνουν τον χυμό κάθε αρώματος που τα περιέχει εξίσου ακριβό. Πολλά από τα φυσικά συστατικά ωστόσο, έχουν πλέον αντικατασταθεί με συνθετικά και συμφωνούμε απόλυτα με αυτό. Οι επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα ήταν τεράστιες ωθώντας ολόκληρα είδη όπως για παράδειγμα το ελάφι, στα όρια της εξαφάνισης.
Η αντικατάσταση των συστατικών με αντίστοιχα συνθετικά λοιπόν, έπαιξε ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας στο περιβάλλον αλλά επηρέασε και την τιμή των αρωμάτων. Όσο περισσότερα συνθετικά συστατικά περιέχει ένα άρωμα, τόσο πιο οικονομικό είναι να παραχθεί και κατά συνέπεια να πουληθεί. Υπάρχουν όμως μερικά αρώματα που χρησιμοποιούν ακόμα φυσικά συστατικά τα οποία μάλιστα κοστίζουν πολλές φορές το βάρος τους σε χρυσό. Ποια είναι όμως αυτά τα συστατικά;
ΓΙΑΣΕΜΙ
Το γιασεμί στη φυσική του μορφή αλλά και στη συνθετική του, είναι το πιο δημοφιλές συστατικό. Το φυσικό έλαιο γιασεμιού όμως είναι πολύ, πολύ ακριβό. Χρειάζονται 250.000 άνθη γιασεμιού για να παραχθούν 10 γραμμάρια ελαίου. Όντας μάλιστα μοναδικά εύθραυστο, το μικροσκοπικό γιασεμί πρέπει να τοποθετηθεί σε ειδικά καλάθια, η συγκομιδή του να γίνει με το χέρι την αυγή και η διαδικασία απόσταξης άμεσα για να μην χαλάσει το άνθος και το άρωμά του.
ΡΟΔΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Το ρόδο Βουλγαρίας καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην κοιλάδα των ρόδων στη Βουλγαρία και η συγκομιδή του γίνεται μία εβδομάδα του Μαΐου, αποκλειστικά με το χέρι και μονό στο σκοτάδι. Χρειάζονται 4,5 τόνοι ροδοπέταλα για να δημιουργήσουν 500gr ελαίου και έτσι, δεν είναι τυχαίο το ότι μιλάμε για ένα εξαιρετικά σπάνιο και ακριβό συστατικό.
ORRIS
Έτσι ονομάζεται το έλαιο που προέρχεται από τον βολβό (τη ρίζα) του άνθους της ίριδας. Είναι ένα από τα πλέον ακριβά συστατικά καθώς χρειάζεται 1 τόνος βολβών για να παραχθεί 1kg ελαίου αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Οι βολβοί θα πρέπει να είναι παλιωμένοι ως και 5 χρόνια για να μπορέσουν να δημιουργήσουν το έλαιο με τη μεθυστική, χαρακτηριστική μυρωδιά.
OUD
To Oud προέρχεται από τον κορμό του τροπικού δέντρου Αγάρ. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Το δέντρο Αγάρ θα πρέπει να έχει προσβληθεί από ένα συγκεκριμένο είδος μούχλας, την Phialophora Parasitica έτσι ώστε ο κορμός του να παράγει το σκούρο ρετσίνι που μας δίνει το πολύτιμο oud. Μάλιστα, μόλις 2% των δέντρων Αγάρ προσβάλλεται από αυτό το είδος μούχλας και γι᾽αυτό το Oud είναι τόσο σπάνιο και ακριβό.
MUSK
Χάρη στη Τhe Body Shop πλεόν έχουμε τη συνταγή για συνθετικό musk το οποίο είναι πιο οικονομικό και σαφέστατα πιο animal friendly. Βλέπεις, το φυσικό musk προέρχεται από τους αδένες των αρσενικών ελαφιών του Νεπάλ και για να το αποκτήσουμε πρέπει να θανατωθεί το ελάφι. Η υπερβολική χρήση του στην αρωματοποιία έφτασε το συγκεκριμένο είδος ελαφιού στα όρια της εξαφάνισης αλλά με τη συνθετική του εκδοχή ο πληθυσμός έχει επανέλθει. Το φυσικό musk ωστόσο πωλείται ακόμα σε πολύ περιορισμένες ποσότητες και με αυστηρούς ελέγχους γι᾽αυτό είναι και τόσο ακριβό.
AMBERGRIS
To Ambergris ή στα Ελληνικά Αμπάρο, είναι μία κέρινη ουσία η οποία παράγεται στα εντόσθια της φάλαινας φυσητήρα και αποβάλλεται μαζί με τα κόπρανα. Ναι, με τα κόπρανα. Το φρέσκο Αμπάρο είναι στην αρχή μαύρο και η μυρωδιά του ανεπιθύμητη αλλά με τον καιρό, γίνεται γκρι προς λευκό και αποκτά μία γήινη μυρωδιά που κάνει τη διαφορά στα αρώματα. Καθώς οι φάλαινες φυσητήρες ζουν στα ανοιχτά των θαλασσών, το μεγαλύτερο μέρος του ambergris βρίσκεται σε μεγάλα βάθη αλλά μπορεί να ξεβραστεί στη στεριά και να πιάσει πολλές φορές την αξία του βάρους του σε χρυσό στην αγορά.
Τα αρώματα που περιέχουν αυτά τα 6 συστατικά στην φυσική τους μορφή, είναι αναμενόμενο ότι θα κοστίζουν πολύ περισσότερο από εκείνα που περιέχουν συνθετικές εκδοχές. Αν προσθέσουμε σε αυτή την πολύτιμη σύσταση το κόστος του μπουκαλιού αλλά και το «όνομα» του brand καταλήγουμε με αρώματα που κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!