Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός αντιγριπικού εμβολίου μακράς διάρκειας, που θα εξαλείψει την ανάγκη των ετήσιων εμβολιασμών, πιστεύουν ότι έκαναν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού «Science».
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ειδικών, κατάφεραν να αναπτύξουν μια μέθοδο ικανή να ωθεί τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταπολεμούν μια ευρεία κλίμακα των υποτύπων της γρίπης.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, η νέα αυτή προσέγγιση απεδείχθη αποτελεσματική σε πειράματα που έγιναν σε τρωκτικά και σε μαϊμούδες. Στα εργαστηριακά τεστ, τα πειραματόζωα κατάφεραν να παραγάγουν αντισώματα ακόμα και για την αντιμετώπιση του στελέχους Η5Ν1 που προκαλεί τη νόσο των πτηνών.
Οι ερευνητές στόχευσαν στην πρωτεΐνη αιμασυσσωματίνη (HA), που εντόπισαν στην επιφάνεια όλων των υποτύπων των ιών της γρίπης και η οποία δίνει στους ιούς την ικανότητα να εισβάλλουν στα κύτταρα. Συγκεκριμένα, εστίασαν στην «στελεχιακή» περιοχή της HA, που συνδέει τον ιό με τα κύτταρα.
«Αν το σώμα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το στελέχος της HA, τότε είναι δύσκολο για τον ιό να γλιτώσει. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αποδεικνύει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση για ένα καθολικό αντιγριπικό εμβόλιο» σημειώνει ο δρ Ιαν Ουίλσον, καθηγητής Διαρθρωτικής Βιολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Ολοκληρωμένης Διαρθρωτικής και Υπολογιστικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο «The Scripps».