Το Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή άνοιας παγκοσμίως.
Φυσικά δεν είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, όμως μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature δείχνει ότι είναι δυνατό να «κολλήσει» κάποιος Αλτσχάιμερ, με αποτέλεσμα να αρχίσει να εκδηλώνει τα τυπικά συμπτώματα της νόσου, όπως η απώλεια μνήμης και η πνευματική σύγχυση.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, μπορεί κάποιος να «κολλήσει» Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή άλλης ιατρικής διαδικασίας, όπως μεταδίδεται η εγκεφαλική νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ, ευρύτερα γνωστή ως «νόσος των τρελών αγελάδων».
Οι Βρετανοί επιστήμονες που προχώρησαν στη σημαντική αυτή ανακάλυψη μιλούν για την πρώτη ένδειξη στα χρονικά για μετάδοση του Αλτσχάιμερ από άνθρωπο σε άνθρωπο, έστω κι αν οι συνθήκες μετάδοσης είναι πολύ συγκεκριμένες και περιορίζονται στην ιατρική πράξη. Έως τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν τη νόσο Αλτσχάιμερ τυχαία (σποραδική) ή κληρονομική.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πως τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά και ότι είναι πρόωρο να θεωρήσει κανείς το Αλτσχάιμερ μεταδοτική ασθένεια, αν και το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Πολλοί άλλοι επιστήμονες έσπευσαν να κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις.
Η πιθανή μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί ενδεχομένως να γίνει από μολυσμένο ιατρικό εργαλείο στο χειρουργείο ή από ένεση, π.χ. για τη χορήγηση αυξητικών ορμονών.
Οι ερευνητές, με τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) επικεφαλής, ανέφεραν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται πως ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σπάνιος μεν, αλλά υπαρκτός.
Η επιστημονική ανακοίνωση -που αναμφίβολα δημιουργεί ανησυχίες- έρχεται μετά τη νεκροψία του εγκεφάλου οκτώ ασθενών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα πεθάνει από τη νόσο Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι επτά από τους οκτώ νεκρούς είχαν συγκεντρώσεις της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, το χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.
Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν πεθάνει σχετικά νέοι (36 έως 51 ετών), πράγμα που δεν δικαιολογούσε την αυξημένη παρουσία του βήτα αμυλοειδούς, με δεδομένο μάλιστα ότι κανείς δεν είχε ιστορικό εμφάνισης Αλτσχάιμερ στην οικογένειά του. Κανείς δεν είχε αναπτύξει κανονικό Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό του, αλλά στους μισούς η παθολογική εικόνα του εγκεφάλου τους έδειχνε ότι πιθανότατα θα είχαν εμφανίσει Αλτσχάιμερ αν προηγουμένως δεν είχαν πεθάνει από Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ.
Όλοι οι νεκροί ασθενείς είχαν κολλήσει τη νόσο από μολυσμένες ενδομυϊκές ενέσεις με ανθρώπινες ορμόνες που είχαν κάνει όταν ήταν παιδιά (το 1985 οι ορμόνες αυτές καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από συνθετικές).
Μεταξύ 1958-1985, περίπου 30.000 άνθρωποι παγκοσμίως είχαν κάνει θεραπεία κατά του νανισμού με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες ανάπτυξης που προέρχονταν από εγκεφάλους πτωμάτων. Όμως μερικές ορμόνες ήταν μολυσμένες με τις πρωτεΐνες «πριόνια», με αποτέλεσμα ορισμένοι άτυχοι άνθρωποι (πάνω από 200 μέχρι σήμερα) να κολλήσουν τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η υποψία είναι ότι μια ανάλογη μόλυνση μπορεί να συμβεί με τις πρωτεΐνες του Αλτσχάιμερ, καθώς οι Βρετανοί ερευνητές βρήκαν στον εγκέφαλο των νεκρών ασθενών όχι μόνο «πριόνια», αλλά και εστίες βήτα αμυλοειδούς.
Οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι με ανάλογο τρόπο όπως η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ, η πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου κατά λάθος, στη διάρκεια κάποιας χειρουργικής ή άλλης ιατρικής πράξης. Δεν υπάρχουν βέβαια αποδείξεις ότι όντως οι ενέσεις της ορμόνης ανάπτυξης ήταν η αιτία για την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τρίτης ηλικίας αναμένεται να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ όσο περνούν τα χρόνια. Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό. Τα χαρακτηριστικά σημάδια της στον εγκέφαλο είναι οι πλάκες αμυλοειδούς και οι συγκεντρώσεις μιας άλλης πρωτεΐνης, της ταυ, που έχουν ως συνέπεια να καταστρέφονται τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Αν και δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν Αλτσχάιμερ και άλλοι όχι, οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι δεν μπορεί κανείς να κολλήσει τη νόσο όπως το κρυολόγημα.
Ο Κόλιντζ επεσήμανε πως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος και πως σκοπεύει να ελέγξει παλαιότερα αποθέματα ορμονών ανάπτυξης, για να διαπιστώσει αν μέσα σε αυτά υπάρχει βήτα αμυλοειδές. Δήλωσε πάντως πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αδικαιολόγητης ανησυχίας, όσον αφορά τις μεταγγίσεις αίματος ή τις οδοντιατρικές εργασίες. «Δεν μπορεί να κολλήσει κανείς Αλτσχάιμερ ζώντας μαζί ή φροντίζοντας κάποιον με τη νόσο», τόνισε.
onmed
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!