Ψάχνετε ένα φυσικό γιατρικό που θα ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή του άγχους; Τότε νεότερη μελέτη υποστηρίζει ότι κάνοντας πράξεις καλοσύνης θα καταφέρουμε να μετριάσουμε τα συμπτώματα της ψυχικής νόσου.
Μάλιστα, κάνοντας το καλό και ρίχνοντας το στο γιαλό θεωρήθηκε από τη μελέτη ως η πιο αποτελεσματική τεχνική από αυτές που δοκιμάστηκαν για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή του άγχους.
«Η κοινωνική σύνδεση είναι ένα από τα συστατικά της ζωής που συνδέονται πιο έντονα με την ευημερία. Οι πράξεις καλοσύνης φαίνεται να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ενίσχυση αυτών των συνδέσεων», εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης David Cregg, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στην ψυχολογία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Για ποιο λόγο όμως η ανιδιοτέλεια έφερε θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία; Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, οι πράξεις βοηθούσαν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν για λίγο από τα αρνητικά συναισθήματα.
Σύμφωνα με αυτό το εύρημα, η εντύπωση που έχουν πολλοί άνθρωποι για τους ανθρώπους με κατάθλιψη μπορεί να είναι λανθασμένη. «Όταν κάνουμε καλές πράξεις επικεντρωνόμαστε στις ανάγκες των άλλων και αυτό θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους με κατάθλιψη και άγχος να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους» διευκρίνισε από την πλευρά της η δρ. Jennifer Cheavens, καθηγήτρια ψυχολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι πράξεις που ανακουφίζουν
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε 122 άτομα, που παρουσίαζαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Σε δύο από τις ομάδες ανατέθηκαν τεχνικές που χρησιμοποιούνται συχνά στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την κατάθλιψη: στο σχεδιασμό κοινωνικών δραστηριοτήτων ή στη γνωστική επανεκτίμηση.
Η ομάδα της οργάνωσης των κοινωνικών δραστηριοτήτων έλαβε οδηγίες σχετικά με το σχεδιασμό κοινωνικών δραστηριοτήτων για δύο ημέρες την εβδομάδα. Η άλλη ομάδα που ακολούθησε τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπείας, κρατούσαν αρχεία για τουλάχιστον δύο ημέρες κάθε εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο, εντόπιζαν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και αναθεωρούσαν τις σκέψεις τους με τρόπο που θα μπορούσε να μειώσει την κατάθλιψη και το άγχος.
Τα μέλη της τρίτης ομάδας έλαβαν οδηγίες να εκτελούν τρεις πράξεις καλοσύνης την ημέρα για δύο ημέρες την εβδομάδα. Οι πράξεις καλοσύνης ορίστηκαν ως «μεγάλες ή μικρές πράξεις που ωφελούν τους άλλους ή κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους, συνήθως με κάποιο κόστος για εσάς από άποψη χρόνου ή πόρων».
Οι πράξεις που εφάρμοσαν οι συμμετέχοντες ήταν το το ψήσιμο μπισκότων για φίλους, η προθυμία τους να μεταφέρουν έναν φίλο ή το να αφήνουν αυτοκόλλητα σημειώματα σε συγκάτοικους με εμψυχωτικά λόγια.
Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τις οδηγίες τους για πέντε εβδομάδες, μετά τις οποίες αξιολογήθηκαν ξανά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έλεγξαν τους συμμετέχοντες μετά από άλλες πέντε εβδομάδες για να δουν αν οι παρεμβάσεις εξακολουθούσαν να είναι αποτελεσματικές.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες και στις τρεις ομάδες παρουσίασαν αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή και μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους μετά τις 10 συνολικά εβδομάδες της μελέτης.
Οι καλές πράξεις, όμως, εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι τόσο των κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και της γνωστικής επανεκτίμησης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!