Η υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενοχοποιείται για τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική στένωση ή ακόμα και ολική απόφραξη των εν λόγω αρτηριών.
Εναλλακτικά, μπορεί να σχηματιστούν μικρότερες πλάκες, που εμποδίζουν την αιματική ροή. Μια ξαφνική απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας οδηγεί σε μυοκαρδιακή ισχαιμία και έμφραγμα.
Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης είναι πιθανότερο να έχουν πόνους ή τροποποιημένη δομή στους τένοντες.
Οι τένοντες συνδέουν τους μύες με τα οστά και η τενοντίτιδα αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία το άτομο αισθάνεται πόνο όταν χρησιμοποιεί τους τένοντές του.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καμπέρα και «Monash» της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Δρ Τζειμς Γκάιντα, επαναξιολόγησαν στοιχεία από 17 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που εστίαζαν στα επίπεδα της χοληστερόλης ή τη χρήση στατίνων για τη μείωσή της και τη δομή ή πόνο στους τένοντες. Συνολικά, οι μελέτες αφορούσαν πάνω από 2.000 άτομα.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι επειδή η χοληστερόλη όταν βρίσκεται σε πλεόνασμα εναποτίθεται στο τενοντικό πλέγμα ενδεχομένως να προκαλεί φλεγμονή και αυτό με τη σειρά του να οδηγεί σε δομικές αλλαγές που καθιστούν το σημείο ευάλωτο σε τραυματισμό και πόνο.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της χοληστερόλης τόσο πιθανότερο ήταν το άτομο να έχει προβλήματα με τους τένοντες του. Επίσης, συχνότερος ήταν και ο πόνος στο χέρι και τον ώμο.
«Η σχέση μεταξύ υψηλής χοληστερόλης και τενοντίτιδας πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, καθώς η σχέση μπορεί να είναι αμφίδρομη. Δηλαδή, ενδεχόμενο τραύμα σε τένοντα να συντελεί σε περιορισμό της κινητικότητας του ατόμου και αυτό με τη σειρά του να οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης» εξηγεί ο Δρ Γκάιντα.
Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.
onmed.gr