«Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω γιατρέ, αχρείαστος να είστε». Αυτή είναι η απάντηση που μου δίνει η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών, όταν με ρωτούν για την ειδικότητα μου και συστήνομαι ως Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος. Μία ειδικότητα, που δεν έχει να κάνει μόνο με τη θεραπεία των παθήσεων του μαστού, αλλά πρωτίστως με την πρόληψη.
Οφείλω να σημειώσω πως ένα αναπόσπαστο μέρος του ετήσιου προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία και υπερηχογράφημα, που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών που ανήκει στο γενικό πληθυσμό, είναι η αξιολόγηση των εξετάσεων και η κλινική εξέταση από Χειρουργό Μαστού – Μαστολόγο. Με τον τρόπο αυτό, αν υπάρχει κάποια παθολογία (βλάβη) -είτε καλοήθης είτε κακοήθης- στον μαστό, αυτή θα βρεθεί και θα αντιμετωπιστεί.
Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό τόσο για τις ασυμπτωματικές γυναίκες που κάνουν τον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχο τους, όσο και για εκείνες που επιθυμούν να διερευνήσουν κάποιο σύμπτωμα στο μαστό τους, ο απεικονιστικός /ακτινολογικός έλεγχος να γίνεται αποκλειστικά σε εξειδικευμένο κέντρο μαστού, με την απαραίτητη συνδρομή έμπειρου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίπτυχο της επιτυχίας συνεπώς στον επιτυχή έλεγχο και την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των παθήσεων των μαστού, είναι η κλινική εξέταση από έμπειρο Χειρουργό Μαστού – Μαστολόγο, η ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών. Αν οποιοδήποτε απ’ τα τρία εκλείψει από την αλυσίδα αυτή, μειώνεται η ευαισθησία της διαγνωστικής διαδικασίας και αυξάνεται η πιθανότητα να διαφύγει κάτι.
H μεγάλη αξία του σωστού ελέγχου τόσο των ασυπτωματικών γυναικών όσο και αυτών που έχουν εντοπίσει κάποιο εύρημα/σύμπτωμα στο μαστό τους έγκειται στο γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό των βλαβών μπορούν να αναγνωριστούν είτε σε προκαρκινικό στάδιο και να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργική επέμβαση, ή να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο, όπου ο καρκίνος είναι πλήρως ιάσιμος και χωρίς την ανάγκη πραγματοποίησης μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων ή εξουθενωτικών χημειοθεραπειών.
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε πιο προχωρημένο στάδιο ή με πολυεστιακή νόσο και απαιτείται η αφαίρεση του μαστού, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αποκτήσουν ένα νέο, ανακατασκευασμένο στήθος είτε από ένθεμα σιλικόνης, είτε από ιστό που θα ληφθεί από κάποιο άλλο μέρος του σώματός τους στο ίδιο χειρουργείο. Η γυναίκα δηλαδή θα κοιμηθεί με στήθος και θα ξυπνήσει με στήθος!
Ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού δεν είναι άνισος, καθώς σχεδόν καθημερινά καταγράφονται μεγάλες «νίκες» της επιστημονικής κοινότητας εναντίον του. Αν μπορούσα να κοιτάξω όλες τις γυναίκες στα μάτια, θα τις συμβούλευα να μη φοβούνται να υποβληθούν στον προαναφερόμενο έλεγχο, να μην αγνοούν τα συμπτώματα απ’ το μαστό τους και να μη διστάζουν να ζητήσουν τη γνώμη του χειρουργού μαστού/μαστολόγου. Ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, η συνεχής επαγρύπνιση και η συμμόρφωση με τα προγράμματα του ετήσιου ελέγχου πραγματικά σώζουν ζωές!
Γεώργιος Ι. Μπούτσικος, MD, PhD, FRCS, FEBS, CEBS
Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος
Δ/ντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού ”ΙΑΣΩ Θεσσαλίας”
Consultant Oncoplastic Breast Surgeon,
St George’s University Hospital NHS Trust, London, UK